Tatsissa tapahtui vuonna 2022

Tämä on ensimmäinen täysi vuoteni, jonka olin Tatsin toiminnanjohtajana. Aloittaessani elokuussa 2021 Tatsissa, toimintaa erityisesti hankkeissa varjosti korona, ja esimerkiksi leiritoiminta oli sen vuoksi vedetty minimiin. Suunnittelu tätä vuotta varten oli haastavaa: Miten pandemia vaikuttaisi edelleen työhömme? Millaisin tavoin voisimme kohdata, ja kuinka monella olisi mahdollisuus osallistua toimintaamme esimerkiksi sähköisten välineiden kautta.

Alkuvuosi näytti pahalta, sen sanon suoraan. Kansansivistysliiton kanssa järjestetyt Erätauko webinaarit eivät olleet suoranainen menestys. Niitä järjestettiin kolme, ja kohdennukset olivat työttömien lisäksi opiskelijoille ja aluevaikuttajille. Osallistujilta saatiin hyvää palautetta, mutta anti jäi laihaksi. Päätimme kuitenkin lähteä loppuvuodesta käynnistämään vertaistukiryhmiä kahden viikon välein verkossa. Näihin avoimiin ja maksuttomiin ovat ensi vuonnakin tervetulleita kaikki. Toiminta jatkuu taas 3.1. kello 12.

Alkuvuodesta tapahtuma sieltä täältä peruuntui koronarajoitusten vuoksi, mutta tarvetta tiedolle oli. Yhteistyöverkostossamme MIELI -Suomen mielenterveys ry, Takuusäätiö ry ja Työttömien Keskusjärjestö ry:n Terveydeksi 2.0 hankkeen kanssa alkoi muodostua Työttömän ensiapupaketti, joka julkaistiin elokuussa. Se sai näkyvyyttä Ylen radiossa ja kun viimeksi tarkistin, sen oli lukenut jo yli 4 000 katsojaa. Alkuvuodesta 2023 sen äärellä sosiaalisessa mediassa – ehkä saamme kesään mennessä 10 000 katselun haamurajan rikki? Kannattaa siis seurata loppiaisesta eteenpäin #TyottomanEnsiapu -pakettia verkossa!

Toukokuun alussa voimaan tuli pohjoismainen työvoimapalvelumalli, joka meidän työssämmekin on näkynyt. Olemme näkyneet mediassa mielipidekirjoituksilla pohjoismaisesta työvoimapalvelumallista ja te-palveluiden resurssoinnista sekä siitä, miten työttömyydestä tulee perheessä puhua lapsille. Olemme kiertäneet tapahtumissa puhumassa Työtön -kyselyn tilanteesta sekä olleet mukana opinnäytetyöprojektissa, joka kertoi työttömien kokemuksista.

Olemme kiertäneet SAK:n, liittojäsenien sekä sote-alan tapahtumissa, julkaisseet kaksi Tatsi-lehteä, pitäneet avoimia webinaareja sekä huipentaneet juhlavuoden seminaariin, jonka aiheina olivat työllistymisen haasteet . Vuoteen on mahtunut myös Erilainen Mingle, uudistuneet verkkosivut ja lukuinen määrä kohtaamisia. On ollut ilo tavata kaikkia teitä työttömiä, työttömyysuhan alla olevia, työllistyneitä, yhteistyökumppaneita sekä sidosryhmiä!

Kaiken takana ovat ihmiset. Työntekijämäärämme on erilaisten järjestelyiden avulla vuonna 2022 lähes tuplaantunut (mikä selittää myös tätä vilkasta toimintaamme!): Lahdessa on työskennellyt 2-4 työntekijää, Porvoossa kaksi työntekijää ja Helsingin keskustoimistolla 3 – 6 työntekijää. Olemme saaneet myös olla esimerkkinä ja oppia itsekin työharjoittelijoilta ja työkokeilijoiltamme.

STEAlta on saatu Tatsin Korttelikeittiöön sekä Paikka auki -hankkeeseen on saatu alustavat avustuspäätökset, jotka ovat kannaltamme suotuisat. Ensi vuonna uusia hankkeita on tarkoitus hakea mielenterveyden ja työllistymisen tueksi sekä tarkentaa tiettyjen kohderyhmän tukemiseen suunnattuja toimintoja.

Ensi vuonna eduskuntavaalit ja aloittavat Hyvinvointialueet herättävät kiinnostusta, vähän huoltakin: Mikä on työttömän asema ensi vuonna? Millaisia palveluita heille voidaan jatkossa tarjota? Millaisia uudistuksia te-palveluihin on seuraavan kahden vuoden aikana luvassa? Seuraamme, jaamme tietoa, vinkkejä ja linkkejä ja kuuntelemme mielellämme. Meille saa laittaa sähköpostia ja messengerviestillä vinkkiä. Sillä tavalla kehitämme järjestöä jatkossakin entistä vahvemmaksi!

Peppi Tervo-Hiltula, Toiminnanjohtaja Tatsi ry ja koko Tatsin henkilökunta

Jätä kommentti