On turhauttavaa, kun kahdeksan kilometrin päässä kotoa on sopiva vapaa työpaikka, mutta kyseinen teollisuusalue ei ole yhdenkään linja-autoreitin varrella. Pariisin koillispuolella sijaitseva Hauts-de-France:n kunta keksi vuokrata ylimääräisiä virka-autojaan autottomille työnhakijoille kahdella eurolla päiväksi. Philippe Bavière sai laina-auton ansiosta uuden työpaikan ravintolakokkina. Nyt mies kulkee työmatkat työkaverien kanssa kimppakyydillä.
Tuoreen Euroopan laajuisen tutkimuksen mukaan 27 prosenttia ranskalaisista kokee olevansa maantieteellisesti eristyksissä niin työmarkkinoista kuin julkisista palveluistakin. Työpaikkojen keskittyminen taajamiin ja julkisten kulkuvälineiden puuttuminen koskevat kipeimmin autottomaan työnhakijaan. Yritykset etsivät halpoja kiinteistöjä ja toimipiste perustetaan usein syrjäiseen metsän laitaan, minne ei pääse muuten kuin omalla autolla. Eikä autoa osteta työttömyyskorvauksella tai toimeentulotuella.
Autottomien työnhakijoiden tilanne parani yllättäin Hauts-de-Francen kunnassa, kun tuore kaupunginjohtaja Xavier Bertrand huomasi, että kaupungin tallissa on liikaa virka-autoja.
- Olin ehtinyt myydä pois jo sata autoa kun muistin paikallisen työvoimatoimiston valitelleen, että moni vapaa työpaikka sijaitsee paikassa, mihin ei kulje julkisia kulkuvälineitä ja autottomat työnhakijat eivät voi niitä harkita. Tein vielä myymättä olevista 40:stä autosta vuokra-autoja työnhakijoille.
- Auton saannin ehtona on että on työvoimatoimiston seurannassa tai juuri saanut tyotä jonka palkka on alle 1800 euroa kuukaudessa. Työpaikan koeajan umpeuduttua henkilön on otettava autolaina tai keksittävä jokin muu ratkaisu, Xavier Bertrand kertoo
Vuokra-autosysteemi on ollut käytössä nyt puoli vuotta ja kunnanjohtaja on jo todennut kiinnostuksen olevan niin suuri, että neljänkymmenen auton rinnalle on hankittava pieniä sähköllä toimivia kaupunkiautoja.
« Valehtelin työhaastattelussa että omistan auton »
Kun Philippe Bavièren työsuhde koulun pääkeittäjänä päättyi, mies listasi kaikki julkisten kulkuvälineiden etäisyydellä olevat koulut ja yritysruokalat ja alkoi rivakasti lähetellä hakemuksia.
- Hakukierroksen kuluessa minulle selvisi, että vastaavia vapaita työpaikkoja on tarjolla eniten yksityisellä puolella, lähinnä ravintoloissa. Useimmiten kyseessä on iltatyö, Philippe Bavière kertoo.
Hän oli tähän asti tehnyt vain päivätyötä. Lisäksi koululle ja sieltä pois kulki linja-autoja puolen tunnin välein. Philippe Bavière ei ollut kiinnittänyt huomiota siihen, että julkisten kulkuvälineiden puute muuttaa koko asian.
- Etukäteen pelkäsin, että ikäni haittaa työn saantia. Mutta todellinen este olikin autottomuus, 54-vuotias Philippe Bavière kertoo.
- Ravintolassa kokkia tarvitaan lounasaikaan, sitten on viiden tunnin tauko ja ravintola aukeaa jälleen illalla. Keittiö on auki ravintolasta riippuen, mutta monet paikat ottavat illastajia sisään vielä yhdeltätoista illalla. Jos pääsen jollakin konstilla työpaikalle, puolenyön aikaan bussit tai paikallisjunat eivät enää kulje, enkä pääse takaisin kotiin.
Philippe Bavière huomasi onneksi kunnan tiedotuslehdessä ilmoituksen juuri alkaneesta laina-autokokeilusta. Koska miehellä on nuorena hankittu ajokortti, hän hurautti kahden euron autolla työn hakun.
- Valehtelin työhaastattelussa, että minulla on oma auto, mies tunnustaa nauraen.
- Nyt koeaikani on ohi, enkä voi enää käyttää kahden euron autoa. Mutta olen tutustunut työtovereihini ja pääsen töihin ja takaisin kimppakyydillä, Philippe Bavière sanoo. Jos työajat eivät sovi työtoverin kanssa yhteen, hän kertoo käyttävänsä internetsaittia, jonka kautta yksityiset ihmiset vuokraavat autojaan päiväksi. Myös oman auton hankkiminen on käynyt mielessä.
- Ehdin olla yli kaksi vuotta työttömänä ja sinä aikana kertyi pitkä hankintalista. Auto ei ole ihan listan kärjessä.
Teksti ja kuva Virpi Latva
KUVATEKSTI: Philippe Bavière hurautti kahden euron vuokra-autolla työhaastatteluun. Työsopimus syntyi.