Ranska poistaa työllistämistyön
Ranskan uusi hallitus poistaa työllistämistuella rahoitetut työpaikat. Ratkaisua perustellaan sillä, että vain neijännes valtion rahalla työllistetyistä päätyy pysyvään työsuhteeseen. Työttömien järjestö muistuttaa, että ilman työllistämistukea systeemin väliin putoaja jää vastaisuudessa tyhjän päälle.
Viime vuonna noin puoli miljoonaa työtöntä ranskalaista työskenteli tilapäisesti valtion työllistämistuella. Tänä vuonna budjetti pudotettiini puoleen ja maan uusi hallitus on nyt päättänyt lopettaa tukityöllistämisen kokonaan. Moni syksyllä työkenkiään lankannut kuuli vain muutaman päivän varoitusajalla, että luvattua työpaikkaa ei olekaan.
Valtakunnallisen työttömien järjestön, MNCP:n (Mouvement National des Chômeurs et Précaires) puheenjohtaja Jacques-Henri Vandaele tietää, että monessa tapauksessa valtion rahoittamat työllistämistyöpaikat ovat kuntien keino tasapainottaa budjettiiaan, eikä pysyvää työsuhdetta ole luvassa. Hän on kuitenkin kauhuissaan työllistämistuen yhtäkkisestä poistamisesta.
– Alipalkatut pätkätyösuhteet eivät ole mikään pitkäjänteinen ratkaisu työttömyyteen. Työllistämistyöpaikan avulla moni kauan poissa työelämästä ollut on kuitenkin saanut päänsä pinnalle ja oppinut uudelleen unohtuneet rutiinit.
– Lukuisat avustusjärjestöt pyörivät yksinomaan vapaaehtoistyöllä ja työllistämistuella. Tuen lakkauttaminen uhkaa vähentää niin vammaistyötä kuin vähävaraisten lasten urheilutoimintaakin, tietää Jacques-Henri Vandaele.
Hän muistuttaa lisäksi, että ranskalainen tukiviidakko on monimutkainen. Esimerkiksi yksin elävä vasta valmistunut nuori voi jäädä tilapäisesti täysin ilman taloudellista toimeentuloa.
– Tässä tapauksessa työllistäminen on ollut monelle ainoa tapa nousta ojan pohjalta.
« Minun kohdallani se toimi »
Matt Diop on yksi niistä, jonka työura lähti käyntiin työllistämistyöllä. Ilman selkeää päämäärää sellunut nuorimies sai ensimmäisen työkokemuksensa Pariisin kaupungin julkisten kalusteiden kunnossapidosta. Työllistämispaikkaa seurasi määräaikainen työsuhde, jonka jälkeen Matt Diop vakinaistettiin. Kun kunnossapito ulkoistettiin, hyvin työnsä hoitanut mies siirtyi alihankkijan palkkalistalle.
– Minun kohdallani työllistäminen toimi, mutta samaan aikaan samassa hommassa olleista yli viisikymppisistä miehistä kumpikaan ei työllistynyt, Matt Diop muistaa.
– Usein huomaa, että työllistetty on vähän sellainen alemman luokan työntekijä. Alle 700 euron kuukausipalkalla ei paljon rällästetä ja vakituisilla on kiusaus antaa kaikki ikävimmät työt, joita eivät itse viitsisi tehdä.
Työllistetyn työviikko on Ranskassa 20 tuntia ja kuukausipalkka 678 euroa. Palkasta 75-95 prosenttia tulee valtion kassasta. Työllistämistuen varaan laskeneet kunnat saivat syksyllä huomata, että tuen poistaminen lamauttaa toiminnan monella allalla kuten sairaaloissa. Muunmuassa pienet koulut joutuivat siirtämään lukkauden alkamista valvonta- ja keittiöhenkilökunnan puuttuessa. Työllistämistuki poistuu vaiheittain ja keskeneräiset työsuhteet voi suorittaa loppuun mutta niitä ei enää uusita eikä uusia aloiteta.
Työllistämistyön lakkauttaminen huolestuttaa myös vammaisjärjestöjä. Noin yksitoista prosenttia työllistetyistä on nimittäin juuri vammaisia, joiden on muutoin usein vaikea saada ensimmäinen kontakti työelämään.
Teksti ja kuva Virpi Latva
KUVATEKSTI: Matt Diop on yksi niistä, joka pääsi työuran alkuun työllistämistuella. Tukityöllistetyistä vain 25 prosenttia päätyy pysyvään työsuhteeseen