Maë Carrez tuuraa Lulun leivissä putkimiestä tai huonekkaluliikkeen lähetystä odottavia pariisilaisia. Tästä syntyi liikeidea omaan yritykseen.
Pariisin keskustaan tyjilleen jääneestä lehtikioskista tuli lähipalvelutoimisto, joka työllistää toimeentulotuelle pudonneita työttömiä. Kioski tarjoaa korttelin asukkaille muutaman kympin maksavaa lastenhoitoa, tietokoneapua, kukkien kastelua tai vaikka ostosten kotiin kuljetusta.
Hankkeen takana on työttömien järjestö ja Pariisin kaupunki, joka myös maksaa osan työllistettyjen palkasta. Toiminta alkoi tyhjilleen jääneestä lehtikioskista Marais-korttelista vuonna 2015. Nyt Lulu dans ma rue -kioskeja on jo viisi eri puolilla Pariisia. Myös tavalliset lehtikioskit välittävät järjestön palveluja. Jos nämä lasketaan yhteen on palvelun tarjoajia 115.
- Lähipalveluille on kysyntää. Kuluneen puolentoista vuoden aikana ensimmäinen kioskimme välitti 13 000 erilaista palvelua. Toiminnan tarkoituksena on, että kotikorttelin kysyntä ja tarjonta kohtaavat toisensa, kertoo idean isä Charles-Edouard Vincent.
- Koitamme myös luoda virallista työmarkkinaa alalla, missä palkka on perinteisesti maksettu tiskin alta. Työntekijämme ovat päteviä, heidät on vakuutettu ja heidän palkastaan kertyy eläkettä.
Sosiaalinen konsepti
Muuttoapua, lasten hoitoa, koiran ulkoiluttamista, huonekalujen kokoamista, neuvoja tietokoneen käytössä, kukkien kastelua matkan aikana, tässä muutama esimerkki Lulun tarjoamista lähipalveluista. Puolen tunnin taksa vaihtelee palvelusta riippuen viiden ja kahdenkymmenen euron välillä. Työntekijöillä on itsenäisen yrittäjän asema ja Lulu ottaa 18 prosentin välityspalkkion palveluista. Palvelun voi tilata paitse sähköisesti, myös poikkeamalla kioskissa.
Jo aiemmin syrjäytyneiden työllistymiseen tähtääviä projekteja pyörittänyt Charles-Edouard Vincent ei halua verrata Lulun palvelukonseptia Uberiin.
- Vaikka palvelun tilaaminen netitse tai kännykällä muistuttaa taksin tilausta, Lulu on enne kaikkea sosiaalinen konsepti. Ei puhtaasti liikevoiton maksimointiin pyrkivä liikeyritys.
Kimmoke omaan yritykseen
Valtaosa Lulun henkilöstöstä on toimeentulotuelle pudonneita pitkäaikaistyöttömiä. Yksi heistä on Maë Carrez, joka kaavailee Lulussa hankkimansa kokemuksen ansiosta oman palveluyrityksen perustamista.
- Ennen en pitänyt huonekkaluliikkeen lähetyksen vastaanottamista tai oven avaamista putkimiehelle minään oikeana työnä. Mutta asenteeni muuttui kun huomasin, miten paljon kaikenlaisille yksityisille isännöintipalveluille on tarvetta.
- Jos asentaja tai postilähetys on ilmoitettu tulevaksi aamukahdeksan ja iltakuuden välisenä aikana, harva pariisilainen voi odotella asunnossaan kymmentä tuntia poistumatta edes hetkeksi. Eniten teen tällä hetkellä juuri näitä asukkaan tuurauksia, Maë Carrez kertoo. Hänen mukaansa palvelulle on kysyntää jos hinta on kohdallaan.
Lähipalveluita tarjoava verkosto lähti liikkeelle tyhjilleen jääneestä lehtikioskista Pariisin Marais-korttelissa.
Teksti ja kuvat Virpi Latva