Joskus kaunis sana muuttaa maailmaa, joskus kiitos muuttaa maailmaa

Kiitos sinulle, yhteiskuntaopin opettaja, joka opetit reiluutta, yhteiskunnan historiaa sekä päätöksenteon taustoja. Näitä tietoja kannan päivittäin mukanani.  

Kiitos sinulle, opiskeluaikojen esihenkilö, joka annoit mahdollisuuden oppia ja osoittaa osaamista ja tulla moniääniseen työntekijäjoukkoon. Opin sinulta työntekemisen asennetta.  

Kiitos perheeni, kiitos ystäväni – kiitos myös satunnainen arjen ystävä, joka olet tukenut haastavissa tilanteissa.  

Harvan meistä elämä on suoraviivainen, tyrskytön ja myrskytön.  

Keräsimme keväällä 2024 kokemuksia elämää muuttaneista kohtaamisista osaksi Erilainen mingle –kohtaamistapahtumaa ja sen viestintää. Näissä vastauksissa nousivat esille ihmisten, järjestöjen ja yhdistysten sekä yhteisöjen rooli osana elämää muuttaneina kohtaamisina. Merkityksellisiä olivat ne ammattilaisten kohtaamiset, joissa tultiin kuulluksi, nähdyksi ja saatiin rohkaisua ymmärtäen. Se, ettei vähätelty tai nolattu vaan kannustettiin eteenpäin. 

Olipa kyseessä sairauden, uupumuksen tai talouden kanssa kamppailu, ratkaisun avaimet ja askeleet kohti parempaa ovat olleet pieniä ja kaivanneet kanssakulkijaa ja kuulijaa.  

Vastauksista tuli esille myös, miten hankalaa on ollut myöhemmin kiittää – sanoja oman elämän kannalta suureen muutokseen ei välttämättä ole helppoa. Eikä muutosta aina huomaa heti: joskus pitkän ajan päästä vasta tajuaa, miten iso merkitys yksittäisellä lauseella, teolla tai kohtaamisella on voinut olla.  

Ne stepit, jotka muuttavat elämää voivat olla taloudellisia: stressiä on helpottanut velkajärjestelyyn pääseminen, tai tulevaisuus on alkanut näyttää valoisammalle kun opinnot ovat käynnistyneet. Itselleen voi kokea näyttäneensä pystyvyyttä, kun opiskelu on sitten johtanut valmistumiseen, ammattiin ja “uudelle uralle” tai uudelle sivulle omassa elämässä.  

Moni kokee saaneensa aloittaa puhtaalta pöydältä. Siksi on hyvä, että joku on kanssakulkijana pyyhkimässä pöydältä aikaisempia kokemuksia, hankaluuksia tai vaikeuksia. Näitä vaikeuksia ei tarvitse pyyhkiä maton alle tai pois silmistä. Ne tekevät meistä niitä, joita olemme nyt.  Meidän on tärkeää pitää huolta toisistamme ja hyvinvointiyhteiskunnasta ja järjestöistä, jotka tekevät ennaltaehkäisevää työtä.

Tiistaina 25.6.2024 kokoonnumme Keski-Porin kirkkoon kuulemaan ja kohtaamaan tarinoita, jotka vavisuttavat maailmankuvaamme. Tervetuloa kuulemaan kokemusasiantuntijoiden paneelikeskustelua sekä lukudraamaa työttömyydestä sekä musiikkia merkityksellisyydestä.  

Yksi tapahtuma ei kuitenkaan riitä. Keskustelu jatkuu Hyvin sanottu –puhefestareilla 27.9.2024 ja eri kanavissamme tästä eteenpäinkin. Ole se henkilö, jonka toiminta voi muuttaa toisen elämän suuntaa paremmaksi. 

Jätä kommentti