Työkyky ei riitä, muttei rahatkaan

Kun ollaan työttömänä pisteessä, jossa vaihtoehtoina ovat osa-aikatyö, missä oma terveys ja jaksaminen riittää tai kokoaikatyö josta tietää siirtyvänsä sairauslomalle hetkenä minä hyvänsä, valinta voi olla vaikea.

1.4.2024 astui voimaan laki, joka saa useat tuntemaan olevansa tuhoon tuomittuja. Osa-aikainen työ ei enää välttämättä kannata, kun suojaosa on tiessään, asumistuki saattaa katketa eikä lapsikorotustakaan enää heru. Vaikka hanskassa olisi lääkärin B-lausunto alentuneesta työkyvystä, kokoaikatyö alkaa kuulostamaan ainoalta vaihtoehdolta. Oman terveydenkin riskillä.

Monella alentuneesti työkykyiselläkin motivaatio työntekoon on korkealla, mutta esimerkiksi osaamiseen soveltuvia töitä ei ole tarjolla tai viikkotunnit eivät ole realistisia. Mistä siis taikoa työpaikka? Työpaikka, joista saisi edes kohtuullista palkkaa, jotta selviää ilman edellä mainittuja tukia?  Kuinka monta työpaikkaa on tarjolla normaalilla palkalla mutta osa-aikaisella sopimuksella? Niin. 

Miten tämän pitäisi kannustaa osatyökykyisiä lähtemään töihin? Miten tämän pitäisi kannustaa yhtään ketään lähtemään töihin? Tai lähteä edes hakemaan töitä, kun tietää ettei rahaa jää töissä ollessakaan pahemmin sen enempää käteen. Mutta ei työttömänäkään pärjää. Siinäpä vasta dilemma.

”Menkää töihin!”

2 kommenttia artikkeliin ”Työkyky ei riitä, muttei rahatkaan”

 1. Olen juuri tässä tilanteessa, sairaudet estää kokoaikatyön tekemisen.
  Kävin ammatillisen kuntoutusjakson ja sain tätä kautta 0-sopparin firmaan jossa olin työkokeilussa.
  Työskentelen noin 1-3 päivää viikossa 4-6h päivässä.
  Tämä suojaosuuden poisto on kyllä täysin järkyttävä asia, 300e palkasta puolet vähennetään sovitellusta päivärahasta, hyvin lyhyt näköinen päätös.
  Olen hakemassa osatyökyvyttömyys eläkettä, vielä on selän magneettikuvaus edessä, saa nähdä miten käy.
  Särkylääkkeiden avulla selviän työpäivistä.

  Vastaa
  • Toivotaan, että tähän leikkiin tulisi vielä joku järki. Paljon jaksamisia tilanteeseesi!

   Vastaa

Jätä kommentti