Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the add-search-to-menu domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/vhosts/tatsi.fi/httpdocs/wp22/wp-includes/functions.php on line 6121

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the instagram-feed domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/vhosts/tatsi.fi/httpdocs/wp22/wp-includes/functions.php on line 6121
Haku päällä! - Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistys ry

Haku päällä!

Tatsi-lehti 2022 / Haku päällä!

Työnhaun myytinmurtajat

Haku päällä sarjassa keskitytään tällä kertaa murtamaan myyttejä työnhausta. Lue vinkit ja menesty hakemuksen teossa, puhelinkeskustelussa sekä anonyymissa rekrytoinnissa. 

1. Miten menestyä puhelinkeskustelussa?

Ennen kuin soittaa rekrytoijalle avoimeen työpaikkaan liittyen, kannattaa suunnitella puhelun sisältöä etukäteen. Jos lisätietojen kysymiselle on ilmoitettu työpaikkailmoituksessa erikseen varattu aika, samaan aikaan saattaa rekrytoijaa tavoitella useampikin soittaja. 

Puhelulla on kaksi tarkoitusta: jättää rekrytoijan mieleen positiivinen mielikuva ja saada tietoa, jota voi hyödyntää hakemuksen kirjoittamisessa tai hakupäätöksen teossa. Puhelu kannattaa aloittaa esittelemällä selkeästi itsensä, jotta rekrytoija saa varmasti selvää nimestä ja pystyy yhdistämään sen myöhemmin oikeaan hakemukseen.  

Hyviä kysymyksiä rekrytoijalle ovat esimerkiksi työtehtävän sisältöön tai yrityksen toimintatapoihin liittyvät kysymykset. Näiden pääkysymysten lisäksi voi laittaa ylös muutamia pienempiä mielenkiinnon herättäneitä pointteja, joita voi ripotella keskusteluun, jos tuntuu, että keskustelu laventuu luontevasti alkuperäisiä kysymyksiä laajemmalle.  

Kannattaa varautua myös kertomaan omasta taustastaan, jos rekrytoija pyytää sitä. Hyvässä puhelussa käydään vuoropuhelua, jossa sekä hakija että rekrytoija pääsevät sekä kysymään että kuuntelemaan. Vaikka toista ei näekään, hymy välittyy silti puhelun läpi. Puhelua ei tarvitse turhaan jännittää, sillä meistä rekrytoijista on ihanaa saada soittoja avoimista työpaikoista. 

HEIDI TORN KERTOO, ETTÄ PUHELULLA ON KAKSI TARKOITUSTA: JÄTTÄÄ POSITIIVINEN MIELIKUVA JA SAADA HAKEMUSTA VARTEN TIETOA HAETTAVASTA PAIKASTA.

2. Vinkit ansioluettelon aukkojen selittämiseen 

Rekrytoijaa kiinnostaa usein enemmän työsuhteiden pituus kuin niiden väliin jäävä aika. Luo luottamusta, kun hakija kertoo esimerkiksi haastattelussa, mitä on loman tai tauon aikana tehnyt.  

Jos työhistoria on pitkä, voi hakemukseen tai CV:hen kirjoittaa, että CV:ssä on listattuna työtehtävän kannalta olennaisimmat työtehtävät.  

Tulevaa työnantajaa saattaa jännittää palkata henkilö, jonka pitkän töiden välin syitä hän ei tiedä. Irtiotto töistä esimerkiksi matkustellen on voinut opettaa jotain, mistä tulevalle työnantajalle olisi erityisesti hyötyä.  

Jos edellisen työsuhteen päättymisestä on aikaa, paras tapa vakuuttaa työnantaja on tarjota tälle muutama suosittelija edellisestä työpaikasta ja vakuuttaa hänet siitä, että loma vain lisäsi paloa hakeutua avoimena olevan työpaikan kaltaiseen työhön.

3. Anonyymin rekrytoinnin kysymykset 

Anonyymissa rekrytoinnissa pyritään siihen, ettei hakemuksia lukeva henkilö tietäisi hakijasta mitään sellaista, mikä voisi aiheuttaa ennakkoluuloja. Jotta hakijoiden kohtelu olisi mahdollisimman tasapuolista, hakemuksessa ei kerrota esimerkiksi sukupuolta tai ikää. Samasta syystä CV:ssä ei ole kuvaa tai nimeä. Usein kuitenkin rekrytointijärjestelmä korvaa nimet uusilla tai peittää nämä tiedot, jolloin hakijan ei tarvitse itse tehdä sitä. Pääasia on, että hakemusta tehdessään hakija keskittyy erityisesti kertomaan omasta osaamisestaan, kuten muissakin rekrytoinneissa. 

4. Työttömän työnhakijan palkkaaminen 

Toisella työnantajalla työskentelevän hakijan palkkaaminen tuntuu turvallisemmalta ratkaisulta usein siksi, että työnantaja voi olla varma jonkun toisen olevan tyytyväinen työntekijän työhön. Toisaalta työttömällä työnhakijalla ei ole irtisanomisaikaa, joten hän pääsee aloittamaan uudessa työssään nopeammin, mikä voi joillakin aloilla olla todella tärkeää.  

Jos viimeisestä työsuhteesta on aikaa tai sellaista ei ole, on yksi vaihtoehto osoittaa motivaatiota eli esimerkiksi tehdä erottuva videohakemus. Työnantajat arvostavat sitä, että hakija on nähnyt vaivaa erottuakseen.  

Yksi vaihtoehto on myös ehdottaa työnantajalle työsimulaatiota. Se on henkilöarviointimenetelmä, jossa hakija näyttää, miten toimisi asiakaspalvelutilanteessa tai suunnittelisi markkinointikampanjan.

Jätä kommentti