Yhteisöllisyys kukkii korttelikeittiössä

Korttelikeittiöllä Porvoossa käy kuhina. Tiistaipäivän ruokailu on alkamassa, ja yleensä ensimmäisen tunnin aikana ruokailemaan ehtii yli 100 kävijää.

Tiistaisin ja torstaisin ruokaa tarjoava Korttelikeittiö ruokkii viikon aikana noin 350 kävijää, yhteensä neljässä ja puolessa tunnissa.  Viidettä vuotta Korttelikeittiön toimintaa koordinoiva Sari Galkin kertoo, että lettutaikina ja monet muut reseptit tulevat jo selkärangasta. Vuoden 2022 alusta Korttelikeittiö on saanut STEA:n kohdennettua toiminta-avustusta, jota ennen se toimi hankerahoituksella. 

Pysyvyys lisää pitovoimaa

Korttelikeittiö on toiminut Porvoon Gammelbackassa Alvarin kulmassa nyt kuutisen vuotta. Koronavuodet rokottivat sen kävijämääriä, mutta syksyn 2022 määrä on vakiintunut korkealle tasolle. Pysyvyys on opettanut kävijöille, että Alvarin kulmassa on tarjolla ravitsevaa ja monipuolista ruokaa, seuraa ja yhdessä olemista aina tiistaisin ja torstaisin. Vuoden aikana ruokailu- ja kahvilatoimintaan osallistuu yli 6 000 kävijää. Tämä on mahdollista parinkymmenen vapaa-ehtoisen, lahjoituksena saatavan ruokahävikin sekä STEA-rahoituksella mahdollistuvan koordinaattorin ja työntekijän työpanoksen voimin. 

Korttelikeittiön tarjottavat perustuvat sille, mitä hävikkiä yhteistyökaupoista saadaan. Viime vuosina hävikin määrä, etenkin proteiinipitoisen ruuan, on vähentynyt. Korttelikeittiön työntekijä Laura Reponen (kuvassa) kertoo, että etenkin leipää saadaan paljon. Se, mikä ei yhteisissä ruokailuissa mene, kelpaa kyllä kotiin viemisiksi. Myös ylijäämäruoka jaetaan kävijöille. 

Reponen kertoo, että viime kesänä Korttelipuutarhasta saatiin reippaasti tomaattia, kurkkua ja myskikurpitsaa. Näin lähiruoka tuli tutummaksi niillekin, jotka muuten eivät ruuan tuotantoketjujen kanssa ole olleet niin tuttuja.

Kahvilla kaikkien kanssa

Korttelikeittiön kävijät ovat monenkirjava joukko maahanmuuttajataustaisista lapsista ikäihmisiin. Elämän koko kirjo näkyy ruokailuissa ja kahvilassa. Kaikkia yhdistää kiinnostus herkkuihin, joita keittiöllä tarjotaan. Erään kerätyn asiakaspalautteen mukaan “Korttelikeittiö on paras kahvila ikinä”. Leivonnaisissa maistuu lähimmäisenrakkaus ja välittäminen. 

Korttelikeittiön toimintaa seurataan havainnoimalla ja kävijäkyselyistä. Kävijöistä 70% kertoo käyvänsä Korttelikeittiöllä yli kolme kertaa kuukaudessa ja yli 85% pitää tärkeänä Korttelikeittiön läheistä sijaintia keskeisenä syynä saapua. Tärkeimmäksi syyksi tulla paikalle eli ruuan mainitsee jokainen. 

Mahdollistamalla säännölliset tapaamiset on voitu mahdollistaa erilaisten ystävyyssuhteiden syntyminen, kuten syntyneet ystävyydet vapaaehtoisten välillä, jossa jaetaan kaikki elämän ilot ja surut. Eri-ikäisten kohtaamiset ja eri kulttuuriset taustat opettavat yhdessä elämistä. 

Monille maksuttomuus on toimintaan osallistumisen edellytys. 80% kävijöistä (n=15) pitää kohtaamisia ja uusien ihmisten tapaamista tärkeänä Korttelikeittiössä.

“Toiminta on pidettyä. Tilojen kehityshanke on meillä tarkassa seurannassa, ja toivomme tietysti, että toiminta jatkuu mahdollisimman pitkään. Kävijäseurannan ja kävijäkyselyiden perusteella meillä on mahdollisuus osoittaa, että toiminnalle
on kysyntää. Porvoossa mahdollisuus vähävaraisten ruokailuille on vähentynyt. Me haluamme tukea mahdollisuutta tulla yhteen syömään ja tapaamaan muita ihmisiä”, kertoo Tatsin toiminanjohtaja Peppi Tervo-Hiltula ja jatkaa lettujen paistamista.

Artikkeli on julkaistu Tatsi-lehdessä 1/2023.

Jätä kommentti