Tukea velkaongelmiin ja säästövinkkejä 

Velkataakkaa sekä pienituloisuutta voi helpottaa budjetoimalla omaa talouttaan huolellisesti. Ryhdy siis “tarkan markan”- mieheksi tai naiseksi. Sitoutuminen taloudenhallintaprojektiin vaikka puoleksikin vuodeksi tuottaa jo tulosta.

Esitteitä voi tilata tai lukea www.takuusaatio.fi -sivustolta.

Miltä sinusta tuntuisi, jos et puoleen vuoteen ostaisi mitään ylimääräistä? Käy kaappeja läpi ja katso mitä sinulta jo löytyy. Kanavoi shoppailuun käyttämäsi energia tekemällä ilmaisia asioita. Käy kirjastossa, opettele jokin uusi taito, liiku luonnossa. Ilmaista tekemistä löytyy paljon. Hyödynnä museoiden ilmaispäivät, käy ilmaisissa taidenäyttelyissä.

Jos saat toimeentulotukea, niin voit hakea museokorttiin tai kansalaisopiston kurssille harkinnanvaraista toimeentulotukea syrjäytymisen ehkäisyyn. Ehkäisevää toimeentulotukea voidaan myöntää myös  ylivelkaantumisesta tai taloudellisen tilanteen äkillisestä heikentymisestä aiheutuvien vaikeuksien lieventämiseksi. Katso löytyykö paikkakunnaltasi ruoka-apua jakavia toimijoita tai järjestetäänkö yhteisöruokailuja. Koko Suomen ruoka-aputoimijat löytyvät sivuilta Ruoka-apu.fi – Enemmän kuin ruokaa. 

Onko sinulla ulosotossa velkaa?  

Vuoden 2023 loppuun saakka ulosotossa olevan velallisen suoja-osuus nousee 922,50 euroon (30,75  e/vrk). Jos velallisella on elätettäviä, lisätään suoja-osuuteen 8,99 euroa elätettävää kohden. Vapaamaksukuukausia on velallisella kahden kuukauden sijaan nyt kolme.  

Palkkatuloihin voit hakea myös lykkäystä, jos olet ollut pitkään työtön. Lykkäystä voi saada enintään puoli vuotta, jos olet saanut työttömyysetuutta vähintään 258 päivän ajan. Jos työsuhteesi on  määrä-aikainen voit saada lykkäystä enintään puolet työsuhteen kestosta riippuen, kuitenkin maksimissaan puolen vuoden ajan. Hakemuksen voit tehdä netissä osoitteessa Oikeushallinnon sähköiset palvelut  

Voit hakea myös palkan ulosmittauksen  määrän rajoittamista jos maksukykysi on heikentynyt esimerkiksi seuraavista syistä: Elatusapu, Sairaus, Työttömyys, Erityinen syy. Liitä hakemukseen mukaan laskut, kuitit sekä muut dokumentit. Vapaakuukausia sekä rajoittamista ei voi saada samaan aikaan. (Ulosottokaari 4 luku 51 § Olennaisesti heikentynyt maksukyky) 

Apua velkaongelmiin sekä budjetointiin tarjoavat mm. seuraavat tahot

https://www.martat.fi/marttakoulu/omat-rahat/

https://oikeus.fi/talousjavelkaneuvonta/fi/index.html

https://www.takuusaatio.fi/

https://oikeus.fi/talousjavelkaneuvonta/fi/index.html

https://www.eapn.fi/wp-content/uploads/2021/11/EAPN-FIN-Asiakasmaksulaki-esite-2022-pdf.pdf

Lähdeluettelo  

https://stm.fi/toimeentulotuki

Ulosottokaari 705/2007 – Ajantasainen lainsäädäntö – FINLEX ® 

Ulosoton suojaosuuksiin ja velkajärjestelyssä olevien velallisten välttämättömiin elinkustannuksiin indeksikorotus – Oikeusministeriö (oikeusministerio.fi) 

Jätä kommentti