

Korona mullisti työmarkkinat muös Ranskassa, jossa työpaikkansa menettäneiden sekaan rynnistää nyt syksyllä 750 000 koulunsa tai opintonsa keväällä päättänyttä nuorta työnhakijaa. Hallitus on päättänyt maksaa silkkaa rahaa yrityksille, jotka tekrytoivat alle 25-vuotiaan.
Ranskan hallituksen mukaan vasta valmistuneiden nuorten työllistyminen on ensisijaista. Liki seitsemän miljardin euron hätäbudjetin turvin 16-25 -vuotiaan palkkaamisesta maksetaan yrityksille silkkaa rahaa aina 8000 euroon asti.
Opiskelijaliitto kiittelee valtion mitavaa taloudellista panosta, mutta pelkää toimenpiteen tuovan vain tilapäistä apua tilanteeseen.
- Rahan jakamiseen pitäisi yhdistää kunkin nuoren pysyvään työllistymiseen tähtäävä henkilökohtainen seuranta. Jos ei huolehdita, että nuori integroituu pysyvästi työelämään, tukipaketista hyötyvät vain tilapäistä apua tarvitsevat yritykset, sanoo opiskelijaliioo UNEF:n varapuheenjohtaja Madji Chaarana.
- On harmi, että näin massiivista toimenpidettä ei tehdä mitenkään ohjatusti. Yrityksiltä ei esimerkiksi vaadita mitään takuita työsuhteen jatkuvuudesta.
Nuorten rekrytoinnista palkitaan kaikkia elokuun 2020 ja tammikuun 2021 välisenä aikana 16-25 –vuotiaan palkanneita yrityksiä. Kyseessä on oltava vähintään kolmen kuukauden työsuhde. Tuen suuruus vaihtelee työsuhteen ja palkan mukaan. Se voi olla enimmillään 8 000 euroa. Raha maksetaan yritykselle pienempinä erinä kolmen kuukauden välein.
«Jos olisin varma niin rekrytoisin»
Pariisilainen ravintoloitsija Gilles Leroux pitää valtion tukitoimenpiteitä elintärkeinä maan ravintoloiden oltua useita kuukausia koronan vuoksi suljettuna.
- Työllistämiseen ohjattu tuki voi toimia juuri ravintola-alalla, missä henkilöstön palkkakulujen osuus on kiinteistön vuokran jälkeen yrityksen suurin menoerä, Leroux sanoo. Hän suhtautuu uusiin rekrytointeihin kuitenkin varauksella.
- Valtaosa asiakkaistamme on ollut turisteja. Matkailualan koronakriisi näkyy kolmenkymmenen prosentin pudotuksena ravintolani liikevaihdossa. Jos olisin varma, että uutta karanteenia ei tule ja että turistit palaavat, tarraisin kiinni tuosta rekrytointituesta.
Gilles Leroux osoittaa kadun vastakkaisella puolella olevaa pientä hotellia, jonka ovessa on lappu «suljettu toistaiseksi». Pariisi on maailman vierailluin turistikohde ja matkailijakato on jo keikauttanut kumoon lukuisia kaupan- ja palvelualan yrityksiä.
26-vuotta täyttäneet väliinputoajia
Työnhakijat Aurélie Rieu, 26, ja Emma Sophie Fleury, 27, harmittelevat työllistämistoimenpiteiden yläikärajaa.
- 26-vuotiaana loppuvat samalla myös nuorisoalennukset esimerkiksi juniin ja elokuvateattereihin, vaikka siinä iässä kaikki eivät vielä ole vakityöpaikassa ja omistuasunnossa. Samalla eläkeläisille tarjotaan monenlaiia etuja siitä huolimatta, että heistä moni on talonsa maksanut ja muutenkin taloudellisesti omillaan, Aurélie Rieu vertaa. Koodaamista opiskellut Aurélie pelkää vuotta nuorempien pyyhältävän työllistämistuen ansiosta työnhaussa ohi.
Emma Sophie Fleury sanoo ymmärtävänsä, että joku ikäraja on oltava. Kaupan alan pätkätyösuhteilla CV:nsä täyttänyt Emma Sophie pelkää kuitenkin ystävänsä tavoin olevansa väliinputoaja.
- Työelämä on muuttunut. Ikärajoja pitäisi arvioida uudelleen sen mukaan, Emma Sophie sanoo.
Teksti ja kuvat Virpi Latva