10+1 vinkkiä Penninvenyttäjän keittiöstä

Voiko ruoka olla samaan aikaan maukasta, terveellistä, ekologista ja edullista? Kyllä voi! Nappaa vinkit Marttojen Penninvenyttäjän keittiöstä.

1. Suunnittele ruokalistaa ja kehitä samalla soveltamisen taitojasi. Laske, paljonko on tämän viikon tai kuukauden ruokabudjetti. Kiinnitä kaupassa huomiota yksittäisen tuotteen hinnan sijaan kilo- tai litrahintaan. Tee kauppalista tai nappaa ruokakaapin sisällöstä kuva, josta voit tarkistaa mitä kotoa jo löytyy. Mieti, voitko korvata jonkin ruokaohjeessa olevan raaka-aineen kotoa jo löytyvällä raaka-aineella.  

2. Sovella lempiohje sesonkiin sopivaksi. Erityisesti hedelmien ja vihannesten hinta muuttuu vuodenaikojen ja satokausien mukaan. Opettele tekemään suosikkiruokasi sesongin herkuista: wokkaa talvella porkkanaa ja kaalia, kesällä taas tuoretta kukkakaalia ja kesäkurpitsaa. Nappaa erityisesti talvella vihanneksia myös pakastealtaasta, jossa sesonki jatkuu vuoden läpi.  

3. Pyöritä pavut, linssit ja herneet mukaan pataan. Palkokasvit ovat edullinen proteiininlähde. Lisää niitä joka ruokaan: lihapulliin soijarouhetta, kalakeittoon pakasteherneitä, tortillatäytteeseen purkillinen kypsiä kidneypapuja.

4. Osta makua, kuituja, energiaa ja hyvää oloa. Panosta täysjyvätuotteisiin, niin saat rahallesi enemmän vastinetta. Täysjyvä, esimerkiksi ruisleipä, pitää nälän pidempään loitolla kuin vaaleasta viljasta valmistetut leivät. Erilaiset puurot maistuvat aamu- tai iltapalana ja lounaana.

5. Kalaa koukkuun ja kattilaan. Kotimaisesta kalasta yleensä edullisimpia ovat muikku, silakka sekä kirjolohi, jota voi saada tarjouksesta hyvinkin edullisesti. Kurkkaa myös monet herkulliset vaihtoehdot säilykehyllyn kalatiskistä!

6. Kokkaa kerralla enemmän. Valmista suosikkiruokiasi isompi määrä kerralla. Pakasta valmista ruokaa annoksina, niin saat pakastimeen
kotivaraa.

7. Lähde metsäretkelle poimimaan marjat ja sienet. Ota mukaan marjaämpäri tai sienikori, kumpparit ja kaveri ja painu metsään! Saaliin lisäksi pääset nauttimaan mukavasta päivästä luonnon helmassa.

8. Mausta ja maista. Maustamalla hyvin voit loihtia yksinkertaisista raaka-aineista maailmanluokan herkkuja. Löydä maistamalla itsellesi mieluiset mausteyhdistelmät. Opettele myös tekemään maukas salaatinkastike öljystä, viinietikasta, suolasta, pippurista ja sinapista.   

9. Syö joka muru! Hävikkiä voi välttää suunnitelmallisuudella ja kekseliäisyydellä. Tarvitseeko tänään lähteä kauppaan, vai voisinko loihtia tähteistä vielä yhden aterian? Pienikin määrä tähderuokaa riittää esimerkiksi lämpimiin voileipiin.

10. Herkuttele itsetehdyllä. Makeat herkut, kuten marjamuffinit, syntyvät ilman erikoisvälineitä. Leivo brunssille tuoksuva perunafocaccia-leipä tai tee illanistujaisiin ruokaisa pastasalaatti.

+1 Nauti ruokailusta. 

Arkinenkin ateria tarjoaa hyvän hengähdyshetken, kun syöt sen kiireettömästi itseksesi, tai kavereiden ja perheen kanssa jutustellen. 

Lue lisää ja nappaa maukkaat ohjeet Marttojen Penninvenyttäjän keittiö -julkaisusta. Löydät sen sähköisenä ja maksuttomana Issuu-palvelusta. 

Katri Pellikka, asiantuntija 
Kestävät talouspolut -hanke 
Marttaliitto

Jätä kommentti