Kulttuuri ruokkii elämyksien nälkää

Tatsi-lehti 2022 / Kulttuuri ruokkii elämyksien nälkää

Satakunnan Sydänpiiri ry:n Minä olen! – hyvinvointia kulttuurin keinoin -hanke kannustaa tekemään taiteesta arjen voimavaran.

Jokaisella meistä on oikeus taiteeseen ja kulttuuriin osana hyvää, onnellista elämää. Kulttuurilla ja taiteella on tutkitusti vahva yhteys fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämisessä (WHO:n kulttuurihyvinvointiraportti 2019). Kulttuurin kokeminen ja tekeminen vahvistaa osallisuutta sekä lisää voimavaroja arjessa jaksamiseen.

Ei kasveta aikuisiksi

Kun Minä olen! – hyvinvointia kulttuurin keinoin -hankkeen ohjaajana kysyin ryhmäläisiltäni, mitä kulttuurihyvinvoinnilla tarkoitetaan, sain vastaukseksi: ”Sisältöä, oivalluksia, luovuutta, suvaitsevaisuutta sekä tasa-arvoa – mahdollisuuden antamista kaiken kokemiselle.” Kulttuurin kokemisessa onkin tärkeää olla ennakkoluuloton ja välillä haastaa itsensä mukavuusalueensa ulkopuolelle. Luovuutta voi harjoitella, opetella katsomaan maailmaa laatikon ulkopuolelta.

Yhden osallistujan toive toiminnan sisältöön oli se, että ”Ei kasveta aikuisiksi!”, mikä onkin mahdollista taiteen avulla, sillä taidehan on verrattavissa leikkiin. On lupa kokeilla ja ideoida hullujakin juttuja. Unohtaa kaikki rajoitteet ja vain antaa mennä.

HEITTÄYDY TAITEEN INSPIROIVAAN MAAILMAAN JA PIDÄ HAUSKAA.

Oikeus taiteen tekemiseen

Poikkeusaika on rokottanut kulttuurialaa melkoisesti ja moni kokeekin kulttuuripuutosta, kun ei ole päässyt esimerkiksi teatteriin tai konsertteihin, mikä vaikuttaa konkreettisesti jaksamiseen. Kulttuuria ja taidetta voi tuoda arkeen kuitenkin myös matalalla kynnyksellä, eikä sen tarvitse edes maksaa mitään. Kukapa ei muistaisi tehneensä lapsena esimerkiksi lumienkeleitä, keränneensä kiviä tai rakentaneensa hiekkalinnoja. Mikä estää tekemästä niin vielä aikuisenakin!

MILLAINEN ON SINUN TARINASI? KERRO SE TAITEEN KEINOIN.

Kulttuurin avulla ihminen saa sisältöä arkeensa ja hänen itseilmaisukeinonsa sekä hyvinvointinsa parantuvat. Jollekin elokuvan katsominen tai inspiroiva taidenäyttely tuo virkistystä, toinen kirjoittaa runoja tai päiväkirjaa. Joskus nuorena saatu negatiivinen palaute, esimerkiksi kuvaamataidon tunnilla, on voinut vaikuttaa niin, että muuten kiinnostava taidemuoto on jäänyt pois elämästä, eikä siihen ole tohtinut enää palata. Siksi onkin tärkeää kokeilla uudelleen ja muistaa, että jokaisella on oikeus taiteen tekemiseen, eikä ole oikeaa eikä väärää tapaa taiteilla.

Kulttuuria lääkkeeksi

Pitkä työttömyys johtaa usein väsymykseen, turhautumiseen ja aikaansaamattomuuden tunteeseen, joiden vähentämiseen kulttuuri on mitä mainion lääke. Jo kirkkaiden värien olemassaolo, kauniiden muotojen ja pintojen huomioiminen sekä luonnon läheisyys vaikuttaa mieltä piristävästi. Yllätä itsesi ja tee joka päivä jokin asia eri tavalla kuin normaalisti tai katso kotikulmia uusin silmin tai lähde näyttelyyn tai tutustu kirjaan tai musiikkiin, joita et tavallisesti kokisi, lukisi tai kuuntelisi.

Jos arjen jaksamisessa on haasteita, on ehkä vaikea aloittaa uutta harrastusta tai olla luova. Asioihin on vaikea tarttua ja päivät soljuvat samankaltaisina eteenpäin. Jokainen meistä kuitenkin tietää sen hyvän olon tunteen, kun tarttuu tuumasta toimeen ja saa jotain tehdyksi. Mitä jos kokeilisit siivousta lempimusiikin tahdissa, tarttuisit pensseliin tai vaikka kameraan ja ennen kaikkea pitäisit hauskaa. Mieti, mikä asia tekee sinut iloiseksi ja keskity siihen.

VÄREISTÄ SAA VOIMAA!

Elämyksien nälkä

Kun kysyin ryhmältä, miten jokainen kokee kulttuurihyvinvoinnin omalla kohdallaan, mieliinpainuvin lausahdus oli: ”Elämyksien nälkä”. Minusta lausahdukseen kiteytyy kulttuurin tunteita ravisuttava voima. Sitä, kuinka kokee ja nauttii eri kulttuurimuodoista, kukin omalla tavallaan, ja hamuaa sitä lisää.

Kulttuuri ja taide inspiroi sekä innostaa. Kulttuurin avulla on mahdollisuus paeta arjesta ja kokea tunteiden kirjo, laidasta laitaan. Se antaa vapauden elää hetkessä, olla oma itsensä tai esittää roolia, luoda omia sääntöjä ja sitten rikkoa ne.

Tulla nähdyksi ja kuulluksi

Jokainen meistä on yhtä arvokas ja ansaitsee tulla nähdyksi sekä kuulluksi. Itseilmaisumuotoja taiteen keinoin on lukemattomia. Kerätessämme ideoita kulttuurikokemuksia varten, eräs osallistuja heitti ilmaan sanan: ”Mielenosoitus”. Mielenosoituksiin ei ehkä ole aina mahdollista osallistua, joten jatkoimme ajatuksen pallottelua ja siitä syntyi hauska mielikuva yhden naisen/miehen mielenosoituksesta. Mitä sinä kirjoittaisit ja maalaisit omaan kylttiisi? Mitä haluaisit tuoda esille sinusta itsestäsi sekä arvoistasi, joita olisit valmis puolustamaan?

Koskaan ei voi liikaa korostaa yhdenvertaisuutta ja ihmisarvoa. Työttömiä ei missään nimessä saisi kohdella työtä vieroksuvana massana, vaan kohdata yksilönä. Ajattelevana, tuntevana ja luovana ihmisenä. Jokaisella työttömällä on oma tarinansa kerrottavanaan. Kerro se! Kerro se luovasti!

TEKSTI JA KUVAT: KIRSI JÄRVINEN
Projektisuunnittelija
Minä olen! – hyvinvointia kulttuurin keinoin
Satakunnan Sydänpiiri ry

Jätä kommentti