n. 2-3 isohkoa punajuurta
n. 1-2 isohkoa porkkanaa
1 sipuli
400 grammaa kalkkunan tai kananpojan jauhelihaa suolaa, pippuria, lipstikkaa (kourallinen tuoretta persiljaa tai muita yrttejä)
– raasta juurekset karkeaksi raasteeksi
– purista liika neste pois ja ota se talteen
– silppua sipuli (ja persilja)
– sekoita joukkoon raaka jauheliha
– mausta
Raastetta ja jauhelihaa on suurinpiirtein saman verran. Oman maun mukaan voi suhdetta muuttaa.
– muotoile pihveiksi (n. 4-5 cm halkaisija, noin 1,5 cm paksu tai mielen mukaan)
– paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Voi käännellä tarvittaessa paiston puolessa välissä.
Talteen otetusta nesteestä voi lämmittää makoisan liemen tai juoda sellaisenaan. Jos liiat nesteet jää poistamatta raasteesta, pelti saattaa lainehtia. Sekään ei ole vaarallista. Näitä on helppo tehdä paljon kerralla ja pakastaa sopiviksi kerta-annoksiksi. Juurekset ovat nyt edullisimmillaan ja pihvit ovat todella makoisia. *
Punajuuresta saa myös hyvän ja terveellisen leikkeleen;
– Keitä tai höyrytä pestyt punajuuret kuorineen kypsiksi.
– Jäähdytä. Kuori ja leikkaa siivuksi jääkaappirasiaan.
– Nauti ruisleivän päällä.
Katri Holopainen, osasto 180/Maili