#EiJulmiaLeikkauksia keräsi tuhatpäisen joukon mielenilmaisuun 

Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistys ry yhdessä Työttömien keskusjärjestön, EAPN-Finin syrjinnän vastaisen verkoston, Suomen Klubitalot ry:n sekä Tatsin taustajärjestöjen ja muiden järjestöjen kanssa järjesti mielenilmaisun #EiJulmiaLeikkauksia torstaina 12.10.2023 Eduskuntatalon edessä. Mielenilmaisussa vastustettiin hallituksen kaavailemia leikkauksia sosiaaliturvaan, työelämään, osatyökykyisten asemaan sekä työttömien taloudellisen aseman heikentämiseen.  

Noin 1200 henkilöä paikalle keränneessä tilaisuudessa kuultiin järjestöjen puheenvuoroja, opposition kansanedustajien puheenvuoroja, musiikkia sekä kirjoitettiin #EiJulmiaLeikkauksia -postikorttiterveisiä kansanedustajille. Nämä terveiset toimitetaan kansanedustajille marraskuun 2023 alkupuolella.  

Lue Tatsi ry:n toiminnanjohtaja Peppi Tervo-Hiltulan puhe tilaisuudesta: 

”On hienoa, että olemme täällä tänään tällä porukalla.  

Oletko koskaan ollut työttömänä tai onko joku sun lähipiiristä ollut? 

Oletko ollut pienituloinen? Onko joskus pitänyt pyytää taloudellista apua, että on tullut toimeen?  

Oletko laiska? 

Et varmasti ole, enkä oleta sellaista. JOKU kuitenkin taitaa ajatella niin, muuten me ei oltaisi tänään täällä. Nämä hallituksen suunnittelemat uudistukset osuvat kovaa, jos oma työura on horjuva ja pätkäduunia. Jos työkyky ei ole 100% tai on omaishoitaja, erityislapsen vanhempi tai yksinkertaisiesti EI SAA kokoaikaista työtä.  

Nämä leikkaukset lyövät lyötyä. Ei kukaan valitse, että haluaa miettiä kuukauden lopussa ostaako ruokaa vai lääkkeet. Ei kukaan halua osallistua jatkuvasti sellaisiin talkoisiin, joissa tehdään ilmaista työtä ja kuullaan silti olevansa yhteiskunnan loinen. Jokaisella pitää olla oikeus työhön ja toimeentuloon.  

Hetki lyö työttömille ja työelämän ulkopuolella oleville. Taloudellinen tilanne ti tästä parane. Tulevaisuuden ikäluokat köyhtyvät. Nämä valinnat, joita nyt tehdään, syventävät eriarvoistumisen kuiluja. Sitäkö haluamme?  

Me emme halua leikkauksia. Sen sijaan haluamme, että työhönottosyrjintään pitää puuttua. 50? ikäisillä on vaikeuksia työllistyä, vaikka työuraa on jopa yli kaksi vuosikymmentä jäljellä. Uudistuksien mukaan käsketään vaan hakea ja hakea enemmän, mutta ei se muuta sitä tosiasiaa, että töitä ei vain saa.  

Pitää olla aidosti mahdollisuus töihin, ettei tarvitse jännittää sitä, että miten sitten tulee toimeen kun menee töihin. Tai jos se työ loppuukin, koeajalla tai muuten on määräaikainen pätkä. Sitten on taas uudelleen ne omavastuupäivät pätkätyön jälkeen. Se ei motivoi. Töitä Suomeen ei tule sillä, että tehdään lisää työllisiä. Ja niiden työpaikkojen, joita täytetään, tulee olla sellaisia, että sillä työllä elää, jos työnantajalla ei olekaan tarjota kokoaikaista työtä.  

Me Tatsi ry:ssä vastustetaan näitä leikkauksia ja me toivotaan, että eduskunta ja hallitus kuulee.  

Nyt me pidetään ääntä!” 

Jaa omat terveisesi #EiJulmiaLeikkauksia tai #painavaSyy -tägeillä. Seuraa viestintäämme mielenilmaisuista, terveisien välittämisestä joukolla eduskuntaan kansanedustajille sekä muita vaikuttamistoimenpiteitä, joita teemme pitääksemme huolta työttömien oikeuksista. Ota seurantaan Tatsi Facebookissa, Instagramissa ja TikTokissa!

Ei julmia leikkauksia! -mielenilmausten tekstitetyt videot:

Jätä kommentti