25-vuotiaan Tatsin puheenjohtajat kertovat

Tatsi-lehti 2022 / 25-vuotiaan Tatsin puheenjohtajat kertovat

Vuonna 2022 Tatsi juhlii 25-vuotista historiaansa. Miten puheenjohtajat muistelevat kuluneita vuosia Tatsilla?

Tero Rönni, Tatsin puheenjohtajana 2000-luvun alkupuolella 

“Aloitin töissä Tatsissa projektisihteerinä vuonna 1998, ja työsuhde päättyi keväällä 1999 kun aloitin työt eduskunnassa kansanedustajana.” Rönni siirtyi Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistyksen puheenjohtajaksi 2000-luvun alussa ja pysytteli hallitustyössä vuoteen 2011 asti.  

Tero Rönni kertoo, että puheenjohtaja-aikoina tärkeintä oli 1990-luvun laman jälkeisten pitkäaikaistyöttömien saattaminen takaisin työelämään. Hän muistelee omalta hallituskaudeltaan, että erityisesti vuosina 2005-2007 korostuivat toiminnanjohtajien toiminnassa.

“Olisi tärkeää, että liitoissa ymmärrettäisiin miten tärkeää työtä Tatsissa tehdään”,

Rönni muistuttaa ja kertoo, että hänen aikanaan hallituksesta saatiin jonkin verran ideoita, mutta pääpaino toiminnanjohtajan ideoinnissa.  

Rönni pitää tärkeimpinä muotoina ihmisten saamista toistensa kanssa tekemisiin ja todella yhteiskunnasta syrjäytyneiden tukemisesta takaisin yhteiskuntaan. Vaikka Rönni muistelee, että jo 1990-luvun lopussa työnhakukursseihin suhtauduttiin ylenkatsoen, hänen oma kokemuksensa vetäjänä niistä oli onnistunut: intensiivisellä kurssilla päästiin jutulle parissa päivässä, vertaistuki, ruoka ja kahvi olivat kursseilla tärkeässä roolissa. Oman roolinsa Rönni näki erityisesti parlamentaarisen roolin kautta “Oli tärkeää, että oli kontaktit suoraan parlamenttiin”.  

Tiina Nurmi-Kokko, Tatsin puheenjohtajana 2010-luvulla

Rakennusliiton nykyinen järjestöpäällikkö aloitti yhteistyön Tatsin kanssa 1990-luvun puolivälissä kouluttajana “Silloin syttyi lamppu: Monilta puuttuu osaamista ja opintoja ja hommat hoidetaan yhteistyöllä”.  

Nurmi-Kokko näkee alueelliset projektit tärkeinä, olivatpa ne sitten lomatoimintaa, kursseja tai muuta yhteisöllisyyden töitä. Tärkeää on erityisesti miesten aktivointi ja mukaan saaminen. Taantumapaikkakunnilla kuten Kainuussa alueelliset interventiot ovat tärkeitä, ja niiden tulisi tavoittaa sekä nuoria pudokkaita  ja muuten ulkopuolelle jääneitä.   

Hän muistelee lämmöllä esimerkiksi Tampereella järjestettyjä Pizzaa ja paskanjauhantaa –iltoja. 

Jaana Ylitalo, Tatsin puheenjohtajana 2016-2022 

Palvelualojen ammattiliiton edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo työskenteli vuonna 1996 Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistystä edeltäneessä Työtahti ry:ssä projektisihteerinä. Ammattiyhdistykentällä uransa työskennelleenä Ylitalo on seurannut Tatsin toimintaa koko sen olemassaolon ajan kunnes tuli puheenjohtajaksi Tiina Nurmi-Kokon jälkeen vuonna 2016.  

Kuvaaja: Eeva Anundi

“Tatsilla on ollut hyviä ja hyvin erilaisia hankkeita työttömien tukemiseksi. Näistä esimerkkejä ovat esimerkksi Valtaajat, Erilainen mingle, Avoin työhuone, Yhteinen keittiö sekä Homebase” Ylitalo kertoo ja muistuttaa, että Tatsin kohderyhmän skaala on suuri pitkäaikaistyöttömistä pätkätyöttömiin. Hän näkee, että jatkossa hyviä malleja voitaisiin levittää entistä laajemmalle liittojen ammattiosastojen kautta ja näin tarjota tukea ja apua yhä useammalle.  

Jaana Ylitalo muistuttaa, että hänen kaudellaan koronapandemia ja sen vaikutus työttömien elämään on näkynyt vahvasti. Tatsin työlle on tulevaisuudessakin tarvetta.

ETSINTÄKUULUTUS! Oletko sinä ollut mukana Tatsin toiminnassa menneiden vuosien aikana? Jätä terveisesi osoitteessa Palaute & tilaus – Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistys ry (tatsi.fi) ja kerro myös, saammeko kutsua sinut mukaan 9.12.2022 järjestettävään Tatsin juhlaseminaariin, jossa aiheena työttömyys vuosien varrella. 

 

Jätä kommentti