Kokemuksia: huomautuksia ja karenssia

”Tein vuosia liian kauan työtä joka ei sopinut minulle, mutta palasin siihen parikin kertaa äitiysvapailta takaisin. Sain loppuaikoina tuossa työssä kahdesti burn outin, johtuen alan kuuluisasta huonosta johtamisesta ja toksisten ihmisten hyysäämisestä. Yritin kaikkeni että muutan asioita. Ja loppujen lopuksi sairastuin koronasta pahasti, jolloin kuntoni romahti lopullisesti ja jouduin vuoden sairaslomalle. Yritin palata työhön osa-aikaisena, mutta 4 viikon jälkeen päätin että en voi koskaan palata tekemään tätä enää, koska terveys ei kestä tätä ja omaehtoisesti päätin lopettaa työpaikassa roikkumisen. Mitä ihmeen hyötyä on olla työssä jota ei voi eikä halua enää tehdä? Sain heti lopetettuani ja irtisanouduttuani välittömästi uuden työn ja terveyteni ja burn outien vuoksi päätin että teen osa-aikatyötä. Minulla on myös pieniä lapsia. 

Ja sain karenssin 6 viikoksi. Missä ei ole mitään järkeä kun yritin vain tehdä kuten kaikille osapuolille on parasta. Mitä ihmettä työpaikka tekee ihmisellä jolla ei ole kykyä tai halua tai resursseja tehdä työtään? Miksi tällaisessa tilanteessa uupuneen ihmisen tilannetta pahennetaan? Miksei tilanteita tarkastella lainkaan yksilöllisesti?? Minulla oli myös lääkärin lausunto että työ ei sovi minulle enää, mutta siitä huolimatta(!) sain karenssin ja maksoin vielä erikseen lääkärin turhasta lausunnosta yli 100 euroa.

Ilman miestäni, joka tienaa minuun nähden kolminkertaisesti, en olisi selvinnyt hengissä siitä keväästä. Hän elätti minua kuukausia. Lisäksi minua ei neuvottu TE-toimistosta ajoissa, että edellisessä työpaikassa osa-aikatyöhön palatessani minun kannattaa ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi (vaikka minulla oli vakituinen työ), joten menetin yhden kuukauden verran päivärahaa, lähes kaksi tuhatta euroa.”

———-

”Tässä yksi naurettava byrokratiakuoppaan tipahdus viime vuodelta.

Ihmettelin juhannusta edeltävällä viikolla, että miksi työttömyyskassa ei ollut maksanut ansiosidonnaista. Asiaa selvittäessä kävi ilmi, että koska olin saanut ~5€ tekijänoikeuskorvauksia Gramexista biisistä, jolla olin soittanut kolme vuotta sitten, laskettiin se tulorekisteristä palkkatuloiksi ja ansiosidonnaishakemukseni siirtyi automaattisesti paljon pitemmän käsittelyajan omaavaan sovitellun ansiosidonnaisen jonoon. Työttömyyskassan toimisto ja asiakaspalvelu myös menivät juhannuksen tienoilla kiinni koko viikoksi, ja hakemus siirtyi oikeaan jonoon vasta seuraavalla viikolla, josta vielä kesti sen jälkeenkin muutama päivä sen käsittelyssä ja maksussa. Viiden euron takia.”

———-

”Olin palvelualalla työpaikassa Lapissa, jossa esimies vihasi kaikkea ympärillään. Työnteko oli hankalaa, kun koko ajan tiuskittiin, jopa asiakkaille ja heidän edessään. Työkaverit lopetti. Itse keskustelin ongelmista avoimesti ja sovittiin yhteistuumin, että minäkin voin lähteä. Työn päättyminen ei ollut minusta johtuvaa. Työ päättyi eikä uutta työtä ollut. Työnantaja oli kuitenkin ilmoittanut työkkärille, että työn päättyminen oli minusta johtuvaa. Työkkäri mätkäisi karenssin. Minulla oli kirjalliset todisteet siitä, ettei työsuhteen päättyminen ollut minusta johtuvaa. Ihan työnantajan itsensä kirjoittamaa ja sanomaa. Tämä ei kuitenkaan työkkärille kelvannut, koska olivat ilmoittaneet työkkärille toisin. Työsuhteesta oli tehty purkamispaperit, koeaikani oli jo päättynyt aiemmin, se ei ollut enää tällöin voimassa. Eikä heillä ollut mitään (laillista) syytä minua irtisanoakaan.

Työkkäri ilmoitti, että jos haluan kumota karenssin, minun tulee lakimiehen kautta riitauttaa ja sopia tämä ’laiton irtisanominen’. Ilmoitin työnantajalle, että tilanne oli tämä, ja että jos saamme sovittua kuten alunperin piti, että työn päättyminen tehtiin yhteistuumin eikä se ollut minusta johtuvaa, minun ei tarvitse tehdä asialle mitään, jos he vain ilmoittavat työkkäriin, ettei työn päättyminen johtunut minusta. Työnantaja ei halunnut tätä tehdä. Työkkärissä sanoivat, että riittäisi että liiton asianajaja lähettäisi kirjeen työnantajalle, jossa ilmoittaisi, ettei heidän toimintaa hyväksytä. Asiaa ei tarvitsisi viedä oikeuteen, vain tämä liiton asianajajan ’riitautus’ riittäisi ja karenssi kumottaisiin sillä. Mutta en kuulunut liittoon ja  työkkäri ilmoitti, että KOSKA EN KUULU LIITTOON, minun täytyy viedä tämä asia oikeuteen, jotta karenssi kumottaisiin.

Minulla oli pätevä lakimies oikeusavun kautta, joka lähetti työnantajalle tämän saman kirjelmän ja toimi kuten liiton lakimieskin olisi toiminut. Mutta tämä ei kelvannut työkkärille, koska ei ollut ’liiton lakimies’. Työkkäri pakotti minut viemään asian oikeuteen. Eipä siinä, voitin tietenkin asian ja sain korvaukset. Mutta aivan järjetöntä resurssien tuhlausta sen takia, että olin huonossa paikassa töissä enkä kuulu liittoon.

Lakimieheni sanoi, että työkkärin toiminta tulisi viedä EU:n tuomioistuimeen, sillä niin selvää syrjintää tuo oli. Valitettavasti minulla ei ollut resursseja viedä asiaa enää eteenpäin. Olen joskus kuulunut liittoon ja vastaavissa tapauksissa en saanut liitolta mitään apua, sen jälkeen en ole liittoon kuulunut.

Näiden asioiden käsittely oikeudessa on hidasta ja koko prosessiin meni yli 2 vuotta. Sain takautuvasti työttömyyskorvauksen, mutta eipä se siinä paljoa työttömänä lohduttanut, kun ei saanut rahaa mistään pitkään aikaan, sen takia, että erehtyi väärään paikkaan töihin. Puhumattakaan mitä tällainen pelleily maksaa yhteiskunnalle.”

———-

”Hei! Tässä minun tarinani omasta mielestäni järjettömästä byrokratiasta ja karenssin asettamisesta.

Hain ja pääsin joskus vuonna 2018 amk-koulutukseen, jonka jätin jo aivan muutaman viikon jälkeen kesken, koska heti opintojen alettua koin, että tämä ei ole oma alani. Minulla oli vanha työpaikkani, jossa sain jatkaa heti opintojen keskeytettyä, joten jatkoin töitä huoletta ja olin työelämässä, eri työpaikoissa, mutta ilman katkoja vuoteen 2022 saakka.

2022 keväällä hain jälkeen korkeakouluun ja pääsin sisään, opinnot alkoivat elokuun puolessa välissä toisessa kaupungissa. Jäin työttömäksi kesäkuussa määräaikaisen työsopimuksen päätyttyä ja minulla oli edessä kaksi muuttoa; olimme mieheni kanssa järjestelleet niin, että työsuhteeni päätyttyä muuttamassa paikkakunnalta 1 paikkakunnalle 2. Uusi kouluni (johon en uskonut pääseväni) sijaitsi paikkakunnalla 3. Muutin siis heinäkuuksi paikkakunnalle 2 ja elokuussa oli jälleen muutto paikkakunnalle 3. En tästä syystä kokenut järkeväksi hakea mitään sitovaa työtä tälle ajalle, vaan yritin viritellä vuokratyöfirmojen kautta keikkatöitä vähän huonolla menestyksellä. En. kuitenkaan ollut huolissaan, sillä olin ollut jo pitkään liiton jäsenenä, joten uskoon saavani sieltä työttömyyspäivärahaa.

Ilmoittauduin TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi heti työttömäksi jäätyäni ja jäin odottelemaan päätöstä. Sain sieltä pian tiedon, että en ole oikeutettu työttömyyspäivärahaan, koska olen jättänyt tuon vuonna 2018 aloitetun koulun kesken, enkä ole vielä kärsinyt siitä 3kk karenssia. Olen siis todellakin ollut sen jälkeen 4 vuotta työelämässä, mutta siitä huolimatta tämä karenssi odotteli minua, kunhan jään työttömäksi. TE-toimiston työntekijä kuitenkin sanoi, että voimme kokeilla hakea karenssin kumoamista, koska olen ollut töissä tuon ajan. Joten laitoimme hakemuksen menemään. Karenssi onneksi kumottiin ja sain tuolta noin kuukaudelta työttömyyspäivärahaa, mutta tämän karenssin ja sen kumoamisen vuoksi sain rahan vasta 2,5 kuukautta työttömäksi jäämisen jälkeen. Oli aika tiukat paikat, sillä vaikka opinnotkin alkoivat jo elokuussa, ei opintotukeakaan tullut kuin vasta syyskuulta. Kaksi muuttoa tähän yhtälöön, kun vielä lisää, sai sanoa säästöille hyvästit. Onneksi kuitenkin oli hieman rahaa säästössä, mutta toisaalta sen vuoksi en taas voinut hakea mitään muuta tukea odottelun ajalle.”

———-

”Minä, toimistotyöläinen, hyppäsin boxin ulkopuolelle ja menin tekemään ihan fyysistä työtä. Homma oli kivaa, paitsi oikean käden ranne kipeytyi pahasti, enkä suoriutunut työstä enää. Sain lääkäriltä lausunnon, että en voi tehdä oikeaa rannetta kuormittavaa työtä. Työnantajallani ei ollut tarjota muuta työtä tilalle, joten irtisanouduin. Olin siis vielä koeajalla.

Työkkäri rankaisi kahden kuukauden karenssilla, koska en ollut työkyvytön. Olisi kiva tietää miten työkkärin mielestä minun olisi pitänyt toimia; jäädä sairaslomalle määräämättömäksi ajaksi vai jatkaa painavien laatikoiden nostelua pelkästään vasenta kättä käyttäen?

Ehkä tein virheen siinä, että menin itse päättämään työsuhteen. Ajattelin siinä kohtaa lähinnä työnantajan ja kollegoiden parasta.

Koen sen väkivaltaisena tekona, kun toimeentulo katkaistaan ilman minkäänlaista ennakkovaroitusta niinkin pitkäksi ajaksi kuin 2 kuukautta.”

———-

”Olen saanut karenssia kahteen otteeseen:

Työkkäri ohjasi aikanaan hakemaan töitä mattopesulasta, 40h/vk, palkkaus n. tonnin luokkaa. Ilmoitin haastattelussa, etten pidä palkkaa todellakaan inhimillisenä, pesula ilmoitti työkkäriin, että olen ollut haastattelussa ylimielinen ja vaatinut älyttömiä palkkauksen suhteen.

Toinen karenssi johtui koeaikapurusta, joka tuli sopivasti n. viikkoa ennen koeajan loppumista oltuani eräässä suuressa ruokakauppaketjussa töissä sopivasti joulusesongin yli. Syyksi ilmoitettiin ’ongelmat työtahdissa’ ja työkkäriin ilmoitettiin ’työntekijästä johtuvat syyt’.

Onneksi nykyään työllistän itseni.”

———-

”Sain vuonna 2005 9.6. pienen oman mokan takia karenssin. Siitä seurasi työssäolovelvoite 3 kk. Vaikka kävin työvoimavalmennuskursseilla, niitä ei laskettu siihen mukaan. 5 vuotta olin toimeentulotuella. Yrityksistä huolimatta en saanut yhtään töitä eikä työkkäri ottanut minuun kertaakaan yhteyttä koko aikana, vaikka oli Sipilän aktiivimalli. Sitten yht`äkkiä vuonna 2020 lokakuun puolivälissä Te-toimistosta soitettiin, että herran jumala, sinullahan on loppunut karenssi 9.6.2020. Sen jälkeen otin yhteyttä työttömyyskassaan, jossa ensin sanottiin, että takautuvasti voi hakea vain 3 kk ansiosidonnaista päivärahaa, mutta kun he huomasivat, että virhe oli Te-toimiston, sain takautuvasti 9.6. alkaen ansiopäivärahan, eli koko ajalta. Taloudellinen tilanteeni helpotti huomattavasti tämän jälkeen.

Selvisin tölkkejä keräämällä sekä sain ruoka-apua.”

———-

”Minä en saanut karenssia oman valppauteni sekä onnenkantamoisen kautta. Minulle on kyllä Te-toimiston puolelta yritetty saada karenssia aikaiseksi virkailijoiden toimesta. Tässä muutama esimerkki, mitä olen saanut virkailijoiden taholta kokea.

Sain työtarjouksen, joka ei sopinut minulle työaikojen osalta. Olin yksinhuoltaja ja lapseni oli perhepäivähoidossa. Iltatyö ei siis tullut elämäntilanteeni vuoksi kyseeseen, en olisi saanut lapselleni hoitajaa. Sain perusteltua asian ja karenssiuhka poistui tuon työtarjouksen osalta.

Toinen tapaus oli, kun en tullut toimeen oman te-virkailijan kanssa. Hän oli laittanut minulle kolme työtarjousta, joita ei kuitenkaan ollut lähettänyt minulle postissa kotiin. Sattumalta menin käymään te-palveluiden sivuilla, josta huomasin työtarjoukset, joihin oli hakuaikaa enää se samainen päivä. Tein hakemukset siltä istumalta ja otin yhteyttä postiin sekä Te-toimistoon. Virkailija oli ’unohtanut’ painaa lähetä työtarjoukset -nappia. Hänen virheensä vuoksi olisin saanut taas selvityspyyntöjä sekä karenssia. Arvatkaa menikö virkailija tämän jälkeen vaihtoon. Jos et tule toimeen oman virkailijan kanssa, sinulla on oikeus vaihtaa tilalle toinen.”

———-

”Sain työvoimatoimistosta huomautuksen, kun hain vaadittavat 2 työpaikkaa liian aikaisin. Minun olisi pitänyt hakea työpaikkoja 5. päivä, mutta hainkin jo 3. päivä. Seuraavasta huomautuksesta olen viikon ilman ansiosidonnaista työttömyyskorvausta, jos sellainen tulee. Minusta tässä ei ole mitään järkeä.”

———-

”Sain huomautuksen te-toimistosta, kun minun piti 7. päivään mennessä lähettää työnhakuselvitys, mutta en päässyt kirjautumaan oma suunnitelma -sivuille. Heti 8. päivä (lauantai) olikin jo tullut huomautus omapostiin. Kerroin asiasta virkailijalleni, joka totesi että pitääkö ilmoittaminen jättää niin viime tinkaan. Seuraavasta huomautuksesta saan selvityspyynnön, joka voi johtaa viikon karenssiin.”

———-

”Sain huomautuksen kun 1.8. viime vuonna aloitin työt, että en ollut elokuussa hakenut vaadittua 4 työpaikkaa. Peruivat sen kyllä, mutta toi te-toimiston ammattitaidottomuus tässäkin kohtaa nauratti. Toinen tapaus oli se, että liityin osuuskuntaan työntekijänä, niin laittoivat mut yrittäjyyskokeiluun, peruivat sitten senkin.”

———-

”Minä hain 15 vai 16 työpaikkaa kk aikana, mutta en muistanut käydä merkkaamassa sitä neljää. Mun oma henkilö laittoi mulle selvityspyynnön, kun tiesi että varmasti olen hakenut, ja kun vastasin siihen, hän poisti sen muistutuksen.”

———-

”Kyllä, tuli, kun en ollut tietoinen viikonlopun järjestelmäpäivityksestä, en päässyt tietenkään päivittämään hakuja, laitoin omavirkailijalle asiasta tiedon, mutta hän oli lomalla ja en päässyt moneen päivään sinne sen jälkeenkään. Postissa tuli selvityskirjeitä 2 kappaletta ja sama selvitys niihin. Omavirkailija kuittasi asian päiväjärjestyksestä perusteettomana vasta palattuaan lomilta ja laittoi omatietoni ajan tasalle, tuuraajia ei heillä näytä olevan. Automaatit sylkevät huomautuskirjeitä tästäkin syystä ja turhaa postia tulee luukuista, jotka aiheuttavat mieliharmia ja joillekin panikointiakin. Systeemi ei toimi kaikilta osin.”