Valtaajat

Ryhdy valtaajaksi – muuta maailmaa!

Luuletko, että maailmaa muutetaan vain politiikan suljetuissa huoneissa? Niin ei muuten ole. Meillä kaikilla on valtaa. Se vain pitää ottaa haltuun.

Valtaajana voit olla perustamassa sosiaalista keittiötä, taloyhtiöösi yhteisjääkaappia tai sossuun kässäkaappia. Voit tehdä arkeasi näkyväksi päättäjille kirjoittamalla blogia kokemistasi yhteiskunnallisista epäkohdista, kokeilemalla poliittista valokuvaa tai tekemällä vastamainoksen. Tai voit kerätä lahjoituksia löytökissoille ja ottaa kantaa eläinten oikeuksien puolesta. Perustaa viljelmän. Katutaiteilla. Tehdä ympäristöäsi enemmän sinun ja kavereidesi näköiseksi.

Ryhdy valtaajaksi ja ideoi oma juttusi! Mitään aikaisempaa kokemusta ei tarvita. Epäonnistumisista ei sakoteta. Tärkeintä on, että kokeilee ja tekee.

Valtaajakummit auttavat sinua esimerkiksi suunnittelussa, tiedottamisessa, dokumentoinnissa, valokuvaamisessa, nettisivuissa, taiteilussa ja esiintymisessä. Valtaajakummeja ovat muun muassa näyttelijät Armi Toivanen, Krista Kosonen ja Olavi Uusivirta, kokki Jyrki Tsutsunen sekä erilaisten alojen ammattilaisia.

Tämä on vastaisku syrjäyttämiselle! Me valtaamme yhteiskunnan!

 Mistä on kyse?

Valtaajat koulutetaan kaksi viikkoa kestävillä kursseilla, joilla haetaan inspiraatiota yhteiskunnalliseen tekemiseen kaduilta, kaupungista, näyttelyistä ja ruohonjuuritason toiminnan ihmisiltä. Sen jälkeen nuori yksin tai ryhmässä ideoi itseään kiinnostavan yhteiskunnallisen jutun, valtauksen.

Jokaiselle valtaukselle suunnitellaan oma ilme ja kotisivu. Valtaajat saavat tarvitsemaansa tukea valtaajakummeiltaan. Valtauksiin on varattu kaksi kuukautta, mutta enemmänkin saa aikaa käyttää.

 

Syksyllä 2015 alkaa kaksi Valtaus-kurssia

  1. Sosiaalinen keittiö. Jyrki Tsutsusen opastamana perustetaan sosiaalinen keittiö: suunnitellaan ruokalista, sisustetaan tila, sovitaan hinnoista, pyöritetään ravintolaa ja neuvotellaan, mihin myyntituotot käytetään. Alkaa syyskuussa.
  2. Valtaus: Kurssilaiset toteuttavat itse ideoimansa valtauksen. Alkaa syyskuussa. Tarkemmat tiedot ilmoitetaan myöhemmin.

Kenelle?

Valtaajaksi voi ryhtyä kuka tahansa alle 30-vuotias toimeentulotuella tai työkyvyttömyyseläkkeellä elävä helsinkiläinen nuori.

Valtauksissa mukana Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistys ry, Yhteismaa ry ja Raha-automaattiyhdistys 2015–2017. Valtaajia voi tukea taloudellisesti, materiaalisesti tai tarjoamalla ammattitaitoaan.

Valtaajia edeltävästä Tartu valtaan! -kokeilusta

Jokaisella on valtaa, Tatsi

Valtaa tarjolla nuorille, Demokraatti