Poliitikkokin on tavis

Kurssin aikana olemme vierailleet eduskunnassa kansanedustajan ja hänen avustajansa luona sekä Espoon kaupungintalolla kunnanvaltuutetun vieraana. Osallistuimme myös pikkuparlamentissa ”Kuka kuuntelee köyhää”-seminaariin. Espoon kaupunginvaltuutettu esitteli valtuustosalin ja kertoi luottamustehtävästään kaupunginvaltuutettuna. Puhuttiin länsimetrosta, kaavoituksesta, homekouluista, kunnallisveroista ja siitä, miten päätöksiä valmistellaan. Olemme näin yrittäneet hahmottaa, millaista valtaa käytetään milläkin hallinnon tasolla. Näistä vierailuista on ainakin tullut ilmi, että niin kansanedustajat kuin kaupunginvaltuutetutkin ovat ”ihan tavallisia” ihmisiä.

He eivät missään tapauksessa ole joka alan asiantuntijoita, vaan he kuuntelevat parhaansa mukaan asiaa tuntevampia ihmisiä. Päätökset he tekevät lopulta itsenäisesti omien arvojensa mukaan, mutta lähes aina puolueella on sovittuna yhtenäinen kanta asioihin. Puoluekuri siis vaikuttaa. Vierailut vahvistivat jo olemassa olevia ennakkoluulojani politiikkaa kohtaan. Se on auttamattoman hidasta. Valitusprosessit ja yhteistyökyvyttömyys hidastavat yhteisten asioiden hoitamista. Ymmärrän toki, että asioista täysin eri mieltä olevien on vaikeata tehdä yhteistyötä.

Terho Nihtilä, 27, Jämsänkoski

Terho aloitti syksyllä merkonomin opinnot, mutta jatkaa Tartu valtaan! -kurssin loppuun. Terhon omana projektina on kerätä tavallisten suomalaisten laskelmia työn kannattavuudesta. Laskelmia hän käyttää opinnoissaan ja kirjoittanee blogia niiden pohjalta.