Yksikin ihminen, joka uskoo, voi saada elämässä aikaan muutoksen

Erilaisen minglen kokemusasiantuntijat kiittivät työkokeiluja ja tukihenkilöitään.

Seitsemättä kertaa järjestetty Erilainen mingle keräsi tiistaina 27.6.2023 Keski-Porin kirkkoon noin 400 kävijää kuulemaan siitä, millaista häpeää työelämän ulkopuolelle jääminen aiheuttaa.

Tilaisuuden käynnisti Duo Avan coverversio Vestan kappaleesta Sun katu. Tämän jälkeen toiminnanjohtaja Peppi Tervo-Hiltula Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistys ry:stä luki tilaisuuden suojelijan, presidentti Tarja Halosen avaussanat, joissa hän muistutti, että työelämän ulkopuolelle jääminen on yleinen ilmiö, jonka taustalla on hyvin monenlaisia syitä. Avaussanoissa hän toi myös esille, että ihmisen arvo ei ole sidoksissa työhön tai sen tuottavuuteen. Jokainen ihminen ja elämä on arvokas sellaisenaan. 

Peppi Tervo-Hiltula luki presidentti Tarja Halosen terveiset ja kertoi Häpeä-kyselystä.

Tämän jälkeen tilaisuudessa kuultiin terveisiä Erilainen mingle -verkoston Häpeä-kyselystä, jotka tuli kertomaan Peppi Tervo-Hiltula. Kyselystä oli nostettu esiin niitä asioita, jotka toistuivat useassa vastauksessa. Moni jää pois ystävien, sukulaisten ja kavereiden tapaamisista kun ovet työelämään ovat kiinni. Yhtenä syynä tähän on rahan säästäminen, mutta myös haluttomuus vastailla ikäviin kysymyksiin tai kuunnella hyväntahtoista, mutta itsestä ikävältä tuntuvaa kommentointia. 

Useampi vastaaja toi myös esille, että uusiin ihmisiin tutustuminen ilman työmarkkinastatusta on vaikeaa, sillä jo tuttavuuden alkumetreillä kysytään “mitä teet työksesi”. Osalle hämmennys muuttuneista työmarkkinoista on aiheuttanut shokin: aiemmin työtä löytyi kun kysyi, nyt työhön ei pääse hakemallakaan. 

Toimeentulotuki ja siitä aiheutuvat taloudelliset vaikeudet nousivat esille vastauksissa. Tervo-Hiltula muistutti, että kyselyyn vastanneet toivat esille myös kokemuksia sellaisesta vihapuheesta, joita heihin kohdistetaan suoraan tai välillisesti esimerkiksi anonyymeissa verkkokeskusteluissa. Hän toivoi, että heikommassa asemassa oleviin kohdistuva loukkaava puhe, kuten termi “Kela-pummi” ja sen käyttäminen lopetettaisiin kokonaan. 

Kokemusasiantuntija Laura

Kokemusasiantuntija Laura kertoi oman tarinansa, ja millaista häpeää hän on kokenut päihdetaustastaan. Hän pääsi irti päihde- ja rikoskierteestä neljä vuotta sitten, ja on päässyt elämänmuutoksessaan pitkälle. Hän kertoi, mikä johti kierteeseen ja mikä siihen johti ja mikä häntä auttoi palaamaan sairastuneesta ja yhteiskunnasta syrjäytyneestä yksilöstä takaisin normaaliin elämään. Keskeisessä roolissa Lauran elämän suunnanmuutoksessa oli tukihenkilö, jonka avulla asiat alkoivat muuttua. Lauran tarinan aikana yleisö aplodeerasi spontaanisti. Laura muistutti kuitenkin, että toipuminen on edelleen kesken – toipuminen vaatii aikaa. 

Paneelikeskustelussa koetusta häpeästä eri taustoin kokemuksiaan jakoivat Joonas Nordmanin johdattelemana Markus Raivio, Minna M., Nova L. ja Tuomas H. Panelistit nostivat esille muiden kommentit, työllistymisen vaikeus ja sekä kuntouttavan ja työkokeiluiden tärkeä rooli. Monen kohdalla aika ja muiden tuki olivat olleet keskeisissä rooleissa. Tukea oli löydetty esimerkiksi järjestöjen tarjoamasta toiminnasta sekä tukihenkilöiden kautta. 

Paneelikeskustelussa olivat mukana Markus Raivio, Minna M., Tuomas H. ja Nova L. Keskustelua veti Joonas Nordman.

Panelistit olivat huolissaan, ettei kaikille valmistuneille löydy töitä sekä mahdollisista uusista heikennyksistä, joita työttömille tai työelämästä poissa sairauden vuoksi oleville olisi tulevaisuudessa tulossa. Paneelikeskustelussa nostettiin myös ihmisarvo itsessään esille. Työn ei pitäisi olla ihmisarvon mitta. 

Häpeää panelistit kertoivat tunteneensa monessa kohdassa. Yksi heistä mainitsi esimerkiksi yrittävänsä pukeutua Kela-reissulle niin, etteivät tutut tunnistaisi häntä. Panelistit muistuttivat empatian merkitystä, yhdessä tekemistä ja erilaisia polkuja. 

Piispa Mari Leppänen lausui loppusanat.

Tilaisuudessa kuultiin duo Avalta vielä kappaleet Minä Liityin sinuun, Sinä olet minä ja Oikeiden luona ennen piispa Mari Leppäsen loppusanoja, joissa hän muistutti toisten kohtaamisesta, ymmärtävästä katseesta ja empatiasta.  

Tilaisuuden lopuksi järjestetty kohtaamisen ja verkostoitumisen tilaisuus Keski-Porin kirkon pihalla houkutteli auringonpaisteeseen reilusti kävijöitä. Kansanedustaja Petri Hurun tarjoama hernekeitto ja paikalla olleet Satakunnan alueen vaikuttajat ja päättäjät keskustelivat esimerkiksi työelämän ulkopuolelle jäämisen ratkaisuista, tulevasta hallituskaudesta ja toimeentuolotuesta. Myös Porin Sininauhalaisten ottamat kuvat Kaikkien kaupunki -näyttelyyn herättivät keskustelua. 

Tilaisuudessa noudatettiin turvallisen tilan periaatteita. Erilainen mingle on osa SuomiAreenan tapahtumaviikkoa. Seuraa keskustelua verkossa tunnisteella #erilainenmingle

Seuraava Erilainen mingle -keskustelu järjestetään Ylen Hyvin sanottu -puhefestivaaleilla perjantaina 29.9.2023 kello 12-13.30 Hämeenlinnassa. 
Erilaisen minglen taustalla on yhteensä parikymmentä toimijaa. Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistys Tatsi ry, Porin Mielenterveysyhdistys Hyvis, Vates-säätiö, Tukiranka ry, Porin seurakuntayhtymä, Suomen evankelis-luterilainen kirkko, Kirkkohallitus, Kirkkopalvelut ry, Ruoka-apu.fi, SOSTE, Kulttuuripaja Lumo, Sininauhaliitto, Teollisuusliitto, Ystäväkahvila Muru, Kulttuuripaja Lumo, Klubitalo Sarastus, UTU-hanke, Hiitteenhovi, EPT-verkosto ja Ehyt ry, KotiKlubi Into, Yhteisvastuu sekä Ohjaamo Pori.

Lisätietoja:
Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistys, Erilainen mingle -verkoston puheenjohtaja 

Toiminnanjohtaja Peppi Tervo-Hiltula
p. 040 350 2094
peppi.tervo-hiltula@tatsi.fi

Asiantuntija, Kirkkohallitus Stiven Naatus
p. 040 688 1469
stiven.naatus@evl.fi

Kiitokset kaikille osallistujille ja tekijöille erittäin onnistuneesta tapahtumasta!

Jätä kommentti