Tatsia elämään!

Tatsia elämään!

Tatsia elämään oli sarja leirejä Lapissa ja Tartu valtaan! -demokratiatekoja. Projekti päättyi vuoden 2014 lopussa.

 

Lyhytelokuva

Valtion kiertolainen on toimintaamme osallistuneiden nuorten aikuisten käsikirjoittama, näyttelemä, lavastama ja puvustama ja osittain tuottama vastakertomus työttömän nuoren elämästä. Se saa ensi-iltansa maanantaina 16.3. klo 21 Ravintola Sture 21:ssä Helsingissä.

Luontovoimaa!

Kenelle? Alle 35-vuotiaille nuorille aikuisille ympäri Suomen, joilla on ollut vaikeuksia
oman työ- tai koulutuspolun löytämisessä tai mielekkään arjen rakentamisessa. 74 ihmistä osallistui leireille leiriläisinä tai vertaisohjaajina.

Mikä? Maksuton ja päihteetön leiriviikko Lapissa, Muonion Utkujärvellä pienen, tiiviin porukan seurassa. Elämyksiä Lapin luonnossa vuodenajan mukaan ja yhteistä ohjelmaa. Helsingistä Muonioon järjestettiin maksuton yhteiskuljetus.

Mitä kaikkea tehtiin? Koiravaljakkoja, poroajelua, laskettelua, hiihtoa, hiihtoratsastusta, lumikenkäilyä, avantoa, kylpemistä, yönylipatikointia, melontavaellusta, koskenlaskua, tulennielentää, sienestystä, marjastusta,  voimakuvia, pipon neulomista, savusaunan lämmitystä, lohenloimutusta, poronkäristystä, voimakuvia, iltanuotioita, satuja ja tarinoita, shamaanin vierailuka, unisieppareita, helmikoruja, kalannahan parkitsemista, rautalangan vääntämistä, kehuviestejä, enemmän tilaa elämään, ikkunoita tulevaisuuteen.

Milloin? Seitsemän Tatsia elämään! -leiriä ja kolme Tartu valtaan -kurssia järjestettiin vuosina 2013-2014

Miten?  Periaatteitamme ovat vertaisuus ja vähäinen hierarkia, luontohoiva ja -voima, liike ja liikkuminen ja käsillä tekeminen. Menetelminä käytimme luovaa innostamista ja voimauttavaa valokuvaa (kuvat alla).

VoimakuvakollaasiLataa esite

 

Mitä toiminnasta saa?

Kysyimme Tatsia elämään! -toimintaan osallistuneilta, mitä se on antanut heille.

Luottamusta!
“Tutustumisesta lähtien tiesin, että täällä minun ei tarvitse peljätä näyttää, kuka oikeasti olen.”

Elämyksiä!
Vierailu huskytarhalla, koiravaljakkoajelu, tulennielentä ja tulileikit, kylpylä, laskettelu, koskenlasku ja melontaretket…

”Tein monia sellaisia juttuja, mitä en ole ikinä kuvitellutkaan tekeväni. En ole ollut Lapissa koskaan.”

Onnistumisia!
”Leirillä tehtiin monia asioita, joita en ollut ajatellut osaavani tai uskaltavani tehdä. Oli tosi mukavaa huomata, että luonnistuuhan se laskettelukin vielä kymmenen vuoden jälkeen, vaikka olin ajatellut, etten koskaan enää laskettele. Tultakin pystyin ja uskalsin niellä. Erityisen ylpeä olen kuitenkin tekemistäni pipoista, koruista ja kankaanpainannasta, sillä olen aina pitänyt itseäni täysin onnettomana kädentaitoa vaativissa jutuissa. Kyllä tuollaiset asiat nostaa luottamusta omiin kykyihin!”

Rajanylityksiä!
”Uskalsin lähteä laskemaan koskea, vaikka meinasin pienenä hukkua. Pääsin veneessä keskelle istumaan. Siinä oli turvallista.”

”En ole uskaltanut viiteen vuoteen esiintyä julkisesti uimapuvussa. Kun kävimme kylpylässä, siinä ei ollutkaan mitään ongelmaa. Se johtui ryhmästä.”

Tavoitteita!
”En ollut tajunnut, että voisin muuttaa pois kotipaikkakunnaltani, jossa minua ahdisteltiin. Vasta kun ohjaaja leirillä puhui tästä mahdollisuudesta, otin sen tavoitteekseni. Muutin toiselle paikkakunnalle ja aloitin kuntouttavan työn.”

Sain leirillä vuorokausirytmini takaisin. Tästä on hyvä jatkaa.”

Kohtaamisia!
”Ohjaajat kysyivät, miten nuoria voitaisiin kannustaa ja tukea yhteiskunnassa. Sanoin, että käsityötarvikkeet ovat kalliita. Niihin olisi tosi mukava saada tukea. Myös ilmaiset tapahtumat ovat tärkeitä.”

”En tiennyt, että selvin päin voi olla näin hauskaa!”

Vertaisuutta!
Kun olimme bussimatkalla takaisin kohti pääkaupunkia – ja olin itsekin hyvin väsynyt sekä ehkä jopa vähän masentunut – onnistuin silti toimimaan vertaistukena. Sanoin jotakin sellaista kuin ”mä en ole kovin hyvä vertaistuki, mä olen tosi väsynyt ja masentunut”, johon joku toinen vastasi minun olevan ”oikein hyvä vertaistuki”. Silloin tajusin, että vertaistukea sekin on, että näyttää omat heikot ja huonot piirteensä.”

 

Vaikuttavuus

Vaikuttavuutta on analysoitu toimintaan osallistuneiden nuorten tekemispolkuja jäljittämällä haastatteluin ja epävirallisin yhteydenotoin.

RAY-tukee