
Millaista häpeää työelämän ulkopuolelle jääminen ja syrjäytyminen aiheuttavat? Miten asian kanssa pääsee sinuiksi?
Erilainen mingle -kohtaamistapahtuma järjestetään kesäkuussa 2023 jo seitsemättä kertaa. Perinteisesti Keski-Porin kirkossa järjestettävässä tapahtumassa kuullaan musiikkia akustiselta Ava-duolta sekä kokemusasiantuntijoiden puheenvuoroja. Tapahtuma on osa SuomiAreenan tapahtumaviikkoa ja kävijöille maksuton tapahtuma.
Vuoden 2023 tapahtuman teemana on Häpeästä toivoon – irti ulkopuolisuuden tunteesta! Toivomme ja kutsumme paikalle päättäjiä ja
kävijöitä päivittämään ihmiskäsitystään, kohtaamaan erilaisia ja erilaisista taustoista tulevia ihmisiä ja kuulemaan siitä, mitä on olla
työelämän ulkopuolella. Tapahtuman jälkeen Keski-Porin kirkossa järjestetään Ehkäisevän päihdetyön verkoston koulutus, jonka tavoitteena on muistuttaa, että kaupunkitila kuuluu kaikille – myös sekavasti käyttäytyville sekä päihteiden vaikutuksen alla oleville. Illalla Keski-Porin kirkossa vietetään vielä Piispan iltahetki piispa Mari Leppäsen johdolla.

Tapahtuman suojelijana toimii presidentti Tarja Halonen ja sen juontaa näyttelijä, koomikko Joonas Nordman. Tapahtuman tarjoiluista kiitämme Satakunnan alueen kansanedustajien ryhmää. Tarkkaan ohjelmaan ja oheistapahtumiin voit tutustua Tatsin verkkosivuilla.
Erilainen mingle -tapahtuma toteutetaan lähes 20 toimijan ja järjestön yhteistyönä. Aiempina vuosina kirkossa on kohdattu satoja kävijöitä. Koska kävijöitä on paljon, toivomme osallistujilta avointa mieltä. Aiheet ovat monesti herkkiä, joten tapahtumassa noudatetaan turvallisen tilan periaatteita ja on nimetyt häirintäyhdyshenkilöt.
Häpeä ei auta työllistymään kun kukaan ei huoli töihin – empatia ja kohtaaminen auttavat.
Tiesitkö, että vuosittain Suomessa alkaa yli 400 000 työttömyysjaksoa. Tämä tarkoittaa, että lähes kahdeksan prosenttia työikäisistä kohtaa vuoden aikana työttömyyttä. Kymmenen kaverin porukasta siis enemmän kuin yksi on vuoden aikana työtön, ja noin puolet tuntevat vuoden aikana lähipiiristään jonkun, joka on poissa työelämästä. Syystä tai toisesta.

Kukaan ei valitse köyhyyttä, sairautta tai syrjäytymistä. Työelämän ulkopuolelle tipahtaminen aiheuttaa häpeää, stressiä ja masennusta. On epähumaania rankaista jo valmiiksi omasta tilanteestaan kärsivää ihmistä. Tärkeämpää olisi rakentaa toivon elementtejä ja tukea takaisin yhteiskunnassa toimimisen pariin. Työelämän ulkopuolelle jäämisen aiheuttamien vaivojen hoitaminen ja esimerkiksi kuntoutus tai uudelleenkouluttautuminen maksavat yhteiskunnalle.
Koettu häpeä työelämän ulkopuolelle jäämisestä aiheuttaa esimerkiksi erakoitumista kotiin, tukitoimien ulkopuolelle jäämistä sekä rakenteellisia yhteiskunnallisista toiminnosta vetäytymistä.
“Päättäjien pitäisi astua viikoksi työttömien kenkiin” kirjoittaa eräs Erilainen mingle -verkoston Häpeä-kyselyyn 2023 vastannut. On tärkeää, että kohtaamme toisiamme. Siksi tämä tapahtuma järjestetään. Tervetuloa päivittämään ihmiskäsityksiäsi kohtaamalla erilaisia ihmisiä!
www.tatsi.fi/erilainen-mingle/
@erilainenmingle, facebook/erilainenmingle
Artikkeli on ilmestynyt Tatsi-lehdessä 1/2023.
Minusta se viikkokaan ei riitä päättäjlle jotta ymmärtäisivät mitä on olla vuosia työtön ja elää köyhyydessä.Puhumattakaan syrjäytymisestä ja mielentila ongelmista mitä tuollanen aiheutaa.
On unohdettu täysin että 70-80 luvulla työnantajat kustansivat koulutukset itse työntekijälle ja vastinerksi työntekijä sitoutui määräajaksi työnantajaan. Näin saisivat työnantajat ammattitaitoista tarpeisiinsa sopivaa työvoimaa. On kohtuutonta että työttömän pienestä työttömyyskorvauksestaan pitäisi vielä kustantaa ammattipätevyytensä. Ja TE-palvelut eivät näitä järjestä/kustanna.
Hei Tiina!
Osalla aloista näin tapahtuu edelleen, mutta vähemmän. Osa ammattiliitoista tarjoaa esimerkiksi korttikoulutuksia edistääkseen työllistymistä. Kirjo on toki laaja.