Köyhyys – ei varaa edes unelmoida

Jälkipuinti Erilainen mingle 2022 -kohtaamistapahtumasta: Köyhyys – eikä edes varaa unelmoida! (osa 2/3) 

Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistys julkaisi keväällä yhdessä yli 10 muun toimijan kanssa osana Erilainen mingle -tapahtumaa Kuka olet, köyhä? -verkkokyselyn, johon saatiin vastausaikana yli 100 vastausta. Tässä kolmiosaisessa blogisarjassa avaamme kyselyn keskeisiä vastauksia ja niiden vaikutusta arkeen. 

Oletko joskus tehnyt aarrekartan toiveiden tulevaisuudestasi? Tai haaveillut esimerkiksi uudesta työpaikasta, asunnosta tai lomamatkasta? Oletko myöhemmin huomannut, miten pikkuhiljaa nuo unelmat konkretisoituvat toiminnaksi ja ehkä toteutuvatkin? Unelmointi on yksi voimavara, jonka avulla pääsemme eteenpäin. Siksi on todella huolestuttava asia, miten Kuka olet, köyhä -kyselyn vastauksissa toivottomuus ja tilanteen lohduttomuus näkyvät monella tavalla.  

Yksi vastaaja kirjoittaa, että “En halua ajatella sitä. En tule kestämään tätä, jos vielä vuosienkin päästä olisin tässä”. Useammassa vastauksessa toistuu toive kuolemasta tai vaikka sydänkohtauksesta. Osalle eläkkeen tasaisuus, vaikka pienenkin eläkkeen, tuntuu mahdollisuudelta olla jännittämättä koko ajan taloudellista tilannetta. Suurimmalle osalle vastaajista oma tilanne on niin vakiintunut, että sen ei uskota muuttuvan suuntaan tai toiseen. Muutaman vastauksissa näkyy vertailu kavereihin ja muihin ihmisiin: “En tule koskaan omistamaan omaa asuntoa. En tule koskaan elämään sitä elämää mitä muut elävät. En tule koskaan hankkimaan lapsia.” 

“En halua ajatella sitä. En tule kestämään tätä, jos vielä vuosienkin päästä olisin tässä.”

Koti on sekä turvapaikka että vankila monelle köyhälle. Olipa arki tai juhla, työtä tai lomaa, kotona ollaan ja samoja ruokia syödään. Ei ole lomabudjettia, ei mahdollisuutta juhlia joulua tai juhannusta. Ulosotto ja velat näkyvät vastauksissa. On hyvä muistaa, että joka kymmenes suomalainen on ulosotossa, ja joka kymmenennellä suomalaisella on maksuhäiriömerkintä, joka vaikeuttaa asunnon saamista ja jopa työn saamista, jos työssä käsitellään rahaa. Maksuhäiriömerkinnän vaikutuksista voit lukea lisää Kuluttajaliiton sivulta Maksuhäiriömerkinnän vaikutukset | Kuluttajaliitto. Montako sinulle itsestään selvää asiaa löysit? 

Koska sekä ulosotto että maksuhäiriömerkintä ovat asioita, jotka saattavat tulla mahdollisen työnantajan tietoon, ne voivat hankaloittaa työn hakemista, sen saamista ja vastaanottamista. Yleensä esimerkiksi turvallisuusselvitystä tehtäessä päättyneen ulosoton katsotaan vanhentuneen neljän vuoden jälkeen, tämä on kuitenkin yksilöllistä ja liittyy työn luonteeseen.  

Kuka olet, köyhä -kyselyn perusteella köyhyyden taustalla on sairastuminen, työuran sirpaleisuus tai työttömyys, yksinhuoltajuus tai esimerkiksi opintojen kesken jääminen. Myös ikä ja sen mukanaan tuoma työelämän ikäsyrjintä näkyvät vastauksissa. Eräs vastaaja kirjoittaa: “Olen mielenterveydellisesti monisairas (en silti ole tyhmä tai hullu). En sairauksien vuoksi pysty opiskelemaan tai olemaan töissä ja se on leimannut minut elämään luultavasti koko elämäni köyhänä. En itse päättänyt syntyä näin ja nyt joudun kärsimään syntymästäni.” 

”En itse päättänyt syntyä näin ja nyt joudun kärsimään syntymästäni.”

Moni on työtön, sairas tai köyhä jo useammassa sukupolvessa. Köyhyys periytyy, eikä siitä perinnöstä näytä voivan kieltäytyä. Velkaa on voinut kertyä esimerkiksi homeasunnosta, avioerosta tai arjen maksuja varten otetuista pikavipeistä. Ulosotto esimerkiksi aiemman yrittäjyyden vuoksi vaikuttaa vuosia ja jopa vuosikymmeniä elämään.  

Taustalla voi tosin olla muutakin, kuten eräs vastaaja kirjoittaa: “Olen Väliinputoaja. ”Hyvätuloinen” palkkataso hyvä, mutta kolmasosa menee veroihin ja omakotitaloasumisessa sähkömaksut kohtuuttomia talvikausina, vaikka lämmittää omilla puilla. Yhden lapsen isä ei osallistu lapsen mihinkään hankintoihin.”  

Köyhyyden syyt voivat tulla myös ulkopuolelta. Vaikka olisi koulutusta ja osaamista, pätkätyöt, niiden väliin jäävät työttömyyspätkät tai esimerkiksi homeasunto altistavat köyhyydelle. Oma tai läheisen vakava sairastuminen ja omaishoitajuus leikkaavat taloudellista liikkumavaraa.  

Myös itsenäistymisen haasteet ja kotoa oppimatta jääneet taloustaidot näkyvät vastauksissa. Itsenäisen elämisen kulut voivat ainakin jollain tasolla yllättää nuoren. Vuokran lisäksi tulee muitakin kuluja maksettavaksi (vakuutukset, liikkuminen, ruoka – jopa vessapaperi on kallista!) ja kulutusluottojen ottaminen on helppoa. Niiden poismaksaminen korkeiden korkojen kera onkin sitten haastavampi paikka. Suosittelemme tutustumaan ainakin Takuusäätiön verkkosivuihin, jos tämä koskettaa sinua: Takuusäätiö: autamme ihmisiä ottamaan oman talouden haltuun (takuusaatio.fi) 

Kyselyn mukaan selvästi eniten joudutaan tinkimään omien unelmien toteuttamisesta, olivatpa ne miten pieniä hyvänsä. Seuraavaksi eniten vastauksista käy ilmi, että liikkuminen, ulkonäköön panostaminen ja ruoka ovat asioita, joista karsitaan kun rahaa ei ole. Vaikeinta on tinkiä lasten tai muiden läheisten tarpeista tai omista lääkkeistä. Tärkeysjärjestyksen kirkastaminen on tärkeää. Moni kärsii myös esimerkiksi siitä, etti mahdollisuutta osallistua ohjatuille ryhmäliikuntatunneille niiden maksullisuuden vuoksi ole.  

Millaisia kokemuksia sinulla on tai olet kuullut vähävaraisuuden ja köyhyyden taustalla olevan? Osallistu keskusteluun Tatsin Facebook-sivulla tai Instagramissa. Voit lähettää meille myös palautetta Palaute & tilaus – Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistys ry (tatsi.fi) kautta. Voit jättää palautteen myös nimettömänä. 

Peppi-Tervo-Hiltula

Jätä kommentti