Kun kukaan ei huoli töihin, empatia ja kohtaaminen auttavat.
Tiesitkö, että vuosittain Suomessa alkaa yli 400 000 työttömyysjaksoa? Tämä tarkoittaa, että lähes kahdeksan prosenttia työikäisistä kohtaa vuoden aikana työttömyyttä. Kymmenen kaverin porukasta siis enemmän kuin yksi on vuoden aikana työtön, ja noin puolet tuntee vuoden aikana lähipiiristään jonkun, joka on poissa työelämästä. Syystä tai toisesta.
Kukaan ei valitse köyhyyttä, sairautta tai syrjäytymistä. Työelämän ulkopuolelle tipahtaminen aiheuttaa häpeää, stressiä ja masennusta. On epähumaania rankaista jo valmiiksi omasta tilanteestaan kärsivää ihmistä. Tärkeämpää olisi rakentaa toivon elementtejä ja tukea takaisin yhteiskunnassa toimimisen pariin. Työelämän ulkopuolelle jäämisen aiheuttamien vaivojen hoitaminen ja esimerkiksi kuntoutus tai uudelleen kouluttautuminen maksavat yhteiskunnalle.
Koettu häpeä työelämän ulkopuolelle jäämisestä aiheuttaa esimerkiksi erakoitumista kotiin, tukitoimien ulkopuolelle jäämistä sekä rakenteellisia yhteiskunnallisista toiminnosta vetäytymistä. Häpeän vuoksi ei kehtaa hakea työpaikkaa, apua tai kouluttautumaan.
Ihmiskäsitystä suosta, kuokasta ja Jussista pitää päivittää. Kyllä tekevälle työtä riittää? Ei aina riitä. Tämän lisäksi on miellettävä vihapuheeksi sellaiset kommentit, kuten “kelapummi” ja “sossun tuilla elävä loinen”.
“Päättäjien pitäisi astua viikoksi työttömien kenkiin” kirjoittaa eräs Erilainen mingle -verkoston kyselyyn 2023 vastannut. On tärkeää, että kohtaamme, ja siksi Erilainen mingle -kohtaamistapahtuma järjestetään.
Erilainen mingle -verkosto
Tervetuloa Keski-Porin kirkkoon Erilainen mingle -tapahtumaan tiistaina 27.6.2023.