Haku päällä on juttusarja, jossa työnhakija, rekrytoinnin ammattilainen ja potentiaalinen esihenkilö kohtaavat. Millaiset asiat ansioluettelossa ja hakemuksessa kiinnittävät huomion? Mitä ehkä jää huomaamatta? Ensimmäisessä osassa tapaamme digimedia-alan ammattilaisen Marikan. Kyseessä on ala, jolla kilpailu työpaikoista on kovaa.
Teksti: Peppi Tervo-Hiltula
Kuvat: Haastateltavien omia
Anne-Marin kuva: Yle / Laura Mainiemi
Marika Viherlaiho on vantaalainen sisältömarkkinoinnin ja viestinnän ammattilainen. Hänellä on ansioluettelossaan hengästyttävä määrä opintoja, työnäytteitä ja osaamista. Marikan ansioluettelo ja työnäytekansio ovat viimeistellyt ja tyylikkäät. Hänellä on freelancerina tehtyä keikkaa, lyhyttä työsuhdetta ja monipuolisia opintoja tutkintojen jälkeen. Työpaikan haku on kuitenkin edelleen päällä.
Katso Marikan Linkedn-sivu täältä.
Susan Calonius on uravalmentaja Coollasta. Uravalmentajana hän auttaa satoja ihmisiä vuosittain saamaan uuden työn. Calonius tekee myös paljon yhteistyötä eri alojen rekrytoijien kanssa.
Anna-Mari Rajala on Ylen viestintäpäällikkö ja hän vastaa Ylen päivittäisviestinnästä. Rajala on tehnyt rekrytointia myös aiemmissa työpaikoissaan. Lisäksi hän on kasannut ja ylläpitänyt freelancer-verkostoja – myös omassa yrityksessään, joka hänellä oli noin kymmenen vuotta sitten.
Marika: Viimeisin työsuhteeni päättyi joulukuussa 2020. Jäin yt-neuvotteluiden jälkeen vuonna 2009 työttömäksi ja siitä asti olen ollut vuorotellen pätkätyösuhteissa ja työttömänä. Minulle vaikeinta työttömänä on epävarmuus tulevasta: koska tulee seuraava puhelu, jolloin minut kutsutaan haastatteluun. Myös unelmien toteuttaminen taloudellisista syistä on lykkääntynyt, kun isoja päätöksiä ei voi tehdä.
Minulla on uravalmentaja Live-palveluista, jonka kanssa olemme harjoitelleet työhaastattelua kuten myöskin Vantaan kaupungin työllisyyspalveluissa viime vuonna. Olen ollut lukemattomissa CV-pajoissa ja hakemuksen opetussessioissa. Parhaimmiksi ovat osoittautuneet Journalistiliiton kautta saadut opit, joiden soveltaminen ei aina ole niin helppoa.
Anne-Mari: Minut vakuuttaa parhaiten yhdenmukainen ja konseptoitu kokonaisuus. Tarkoitan tällä sitä, että hakemus on räätälöity kyseistä työtehtävää varten, visuaalinen ilme on yhtenäinen ja portfoliot tai työnäytteet ovat kiinteä osa kokonaisuutta. Pakettiajattelu on tärkeää, koska viestinnässä isotkin kampanjat ja konseptit täytyy tiivistää ymmärrettäväksi ja selkeäksi kokonaisuudeksi – miksipä ei näyttäisi tätä tärkeää taitoa jo hakuvaiheessa? Vielä yksittäinen detalji: jättäisin hakemuksesta pois kaiken sellaisen, joka johdattaa liian kauas menneisyyteen. Esim. se, mitä kirjoitti ylioppilaana, ei välttämättä kerro nykyosaamisesta.
Susan: Toivon löytäväni rekrytoijalle suunnatun osuuden miksi henkilö haluaa meille töihin tai kyseiseen tehtävään. Piilotyöpaikkahakemusta lukiessa kiinnitän huomion siihen miten hyvin hakija osaa perustella tuomansa lisäarvon.
Marikan dokumentit ovat selkeästi tarkkaan hiotut. Yleisilme on hyvä ja visuaalisuus tuo hyvän lisän. Suositusten näkyminen hakemuksessa on loistava idea. Marikalla on hurjasti kokemusta ja Marikan kannattaa konkretisoida mitä lisäarvoa hänen osaaminen työnantajalle tuokaan.
A-M: Poimisin työpaikkailmoituksesta teemoja, joita hakijalta toivotaan ja perustelisin osaamistani niissä. Rekrytoijalla voi olla kymmeniä ja joskus jopa satoja hakemuksia luettavanaan. Siksikin peräänkuulutan selkeyttä – eli kaikki tarvittava on saataville helposti parilla klikkauksella, ei pitkinä linkkilistoina ja erillisinä dokumentteina.
Hakemuksesta kävi selkeästi ilmi kova osaaminen, jota Marikalla on. Työtehtäviä on ollut monenlaisia ja jos etsisin johonkin vaativaankin projektiin vetäjää, Marika olisi varteenotettava vaihtoehto.
S: Työnhaussa voi erottua niin, että ensin pitää tutustua rekrytoivaan organisaatioon ja kertoa hakemuksessa miksi juuri kyseinen organisaatio on paikkasi. Tämä kertoo myös hakijan motivaatiosta, että on jaksanut selvittää taustat. kerro osaamisestasi konkreettisesti, kerro esimerkkejä. Visuaalisilla efekteillä voi kuorruttaa hakemusta, silti sisältö on AINA tärkein.
A-M: Missään nimessä visuaalisuus ja vippaskonstit eivät saa peittää alleen ihmisen osaamista. Hakemuksesta pitää käydä ilmi, miksi kyseinen työtehtävä kiinnostaa ja mitä hakijalla olisi siihen antaa. CV voi olla joko perinteisesti jaoteltu työpaikkakohtainen tai osaamispohjainen, jos siitä on helppoa saada käsitys työkokemuksen määrästä ja vastuualueista. Suosisin erillistä portfoliota, johon on koottu kaikki olennaiset työnäytteet – kunhan siitä käy ilmi, missä roolissa henkilö on ollut.
S: Ehdoton EI työnhakudokkareissa ovat kliseiset aloitukset kuten “olen 40-vuotias nainen Vantaalta”. Tämä ei kerro mitään osaamistasi. Työhakemus tulee aina räätälöidä työpaikkailmoitukseen. Kopioiduissa teksteissä näkee monesti pahoja mokia, kun organisaation nimikin on unohdettu vaihtaa.
A-M: En lähettäisi hakumateriaaleja, joista puuttuu erillinen hakemus tai tiedot aiemmasta työkokemuksesta. Myös liian pitkät ja sekavat hakumateriaalit, kopioitu yleishakemus tai hakemus, jossa osaaminen ja kokemus eivät vastaa lainkaan haettavan paikan vaatimuksia, eivät johda kutsuun haastatteluun.
M: Olen päässyt tänä vuonna neljään haastatteluun ja tehnyt yhden ennakkotehtävän. Yksikään ei ole johtanut seuraavalle kierrokselle. Minulla on siis vaikeuksia haastatteluun pääsemisessä ja haastatteluissa vakuuttavana olemisessa. Osaan kysytyistä kysymyksistä mieleeni tuli perustelu vasta kuukauden päästä. Haen vuosittain arviolta noin 200 työpaikkaan, mutta työni ei tuota tulosta.
S: Työnhaku on todella kovaa työtä ja psyykkisesti koettelevaa. Hopeasijoilta ei palkintoa saa. Joku toinen on ollut sopivampi ja se ei tee sinusta vähemmän osaavaan. Usko itseesi!
A-M: On tärkeää, että hakemuksesta käy ilmi, miksi hakija haluaa kyseiseen tehtävään. Voisiko yleisluonteisemmassa hakemuksessa olla osio, jonka muokkaisi haettavaan tehtävään sopivaksi? Rekryssä on lähes aina kyse myös koko tiimin osaamisesta. Sikäli sattumalla on osansa. Tärkeintä on yrittää jaksaa uskoa itseensä, vaikka ei kiitos -viestejä tulisi postilaatikko täyteen. Olet arvokas niin ihmisenä kuin ammattilaisena.
M: Odotan kaikkein eniten sitä, että tunnen itseni taas hyödylliseksi ja pääsen käyttämään ammattitaitoani työtehtävieni hoitamiseen. Odotan innolla, että pääsen kirjoittamaan artikkeleja työnantajani ja asiakkaideni hyödyksi.
A-M: Yhteenvetona sanoisin, että Marikalla on hyvää ja monipuolista kokemusta alalta. On hienoa, että myös oppimishalu tulee selkeästi esiin. Vielä kun saisi osaamisen tiivistettyä timantiksi, niin lopputulos olisi toivottavasti unelmien työpaikka!
Susanin vinkit työnhakuun:
1) Ensin kehotan miettimään kuka tarvitsee osaamistasi ja ”hyökkäämään” piilotyöpaikkojen kimppuun.
2) Hakemukseen konretiaa, eli minulla on osaamista x, y ja z ja siitä työnantajalle ä, ö ja y hyötyä.
3) Kannattaa miettiä missä muissa tehtävissä hakijan osaamista tarvitaan. Rohkeasti vain tarjoamaan omaa osaamista!
Anne-Marin vinkit työnhakuun:
1) Tee hakemusmateriaaleistasi selkeä ja yhdenmukainen paketti, josta käy ilmi se, miksi olet kiinnostunut tehtävästä.
2) Panosta portfolioon ja näytä siinä osaamisesi konkreettisesti.
3) Tee helposti muunneltava hakemus ja CV, joissa voit korostaa kunkin tehtävän kannalta oleellisia taitojasi.
4) Pyytäisin palautetta ilmoituksessa nimetyltä rekrytoijalta, jos haluaisin kehittyä työnhaussa tai kun en ymmärrä, miksi en päässyt jatkoon tai tullut valituksi. Juttelin juuri yhden ei-valitun haastateltavan kanssa ja hän kertoi kysyvänsä joka kerran, miten voisi kehittyä. Tämä on hyvä ohjenuora.
5) Videota tehdessä kannattaa arvioida mm. seuraavia asioita: mitä lisäarvoa sen tekeminen tuottaa ja miten katsojan kiinnostus pysyy yllä.
Susan murtaa myytin: Hyville tyypeille löytyy aina töitä
Voi kun löytyisikin. Työnhaussa ei pärjää osaavin ja se paras tyyppi, vaan se, joka osaa markkinoida osaamistaan konkreettisesti. Työhakemusten teko on vain vaikeaa.
Jos työpaikan vaihtaminen tuntuu ajankohtaiselta, suosittelen hakemaan rohkeasti.
Alkuperäinen juttu julkaistu Tatsi-lehdessä 2021.
Haluatko lukea Tatsin? Voit hakea oman kappaleesi Helsingin Hakaniemestä tai kysellä lähetysmahdollisuutta peppi.tervo-hiltula@tatsi.fi