TATSI-lehti: Lehtikioskista työnvälittäjä

  Maë Carrez tuuraa Lulun leivissä putkimiestä tai huonekkaluliikkeen lähetystä odottavia pariisilaisia. Tästä syntyi liikeidea omaan yritykseen.     Pariisin keskustaan tyjilleen jääneestä lehtikioskista tuli lähipalvelutoimisto, joka työllistää toimeentulotuelle pudonneita työttömiä. Kioski tarjoaa korttelin asukkaille muutaman kympin maksavaa lastenhoitoa, tietokoneapua, kukkien kastelua tai vaikka ostosten kotiin kuljetusta. Hankkeen takana on työttömien järjestö ja Pariisin kaupunki, … Lue lisää

TATSI 20 vuotta työttömien edunvalvontaa

  – Tasa-arvoiset palvelut työllisyyden hoidossa turvattava!   Suunnitellut heikennykset työttömyysturvaan sekä työvoimahallinnon uudelleenorganisoimisessa näkyvät uhat eivät ratkaise pitkäaikaistyöttömyyden ongelmaa.   Työttömien edunvalvonta- ja palvelujärjestö Tatsi ry:n puheenjohtaja Jaana Ylitalon mukaan hallituksen suunnitelmat työllisyydenhoidossa uhkaavat kaikkein heikoimmissa asemassa olevien työttömien uudelleentyöllistymistä entisestään.   Sen lisäksi, että esimerkiksi työttömyysturvan ansiopäivärahaoikeuden enimmäiskestoa ollaan vuoden 2017 alussa alentamassa … Lue lisää

Erilainen mingle SuomiAreenassa

Porilaiset työttömät ja mielenterveyskuntoutujat järjestävät yhdessä arkkipiispa Kari Mäkisen kanssa SuomiAreenaan osallistuville vaikuttajille uudenlaiset etkot maanantaina 11.7. klo 16 Keski-Porin kirkossa. Mukana ovat myös Mielenterveyden keskusliitto ja Tatsi ry.

Kaveripata hellii köyhän kukkaroa

kaveripata-1024

Kun senttiä täytyy venyttää ja euro saada riittämään ruokaan, kannattaa palata pataan. Pitkään muhineet padat ovat riittoisia ruokia, joita voi nauttia riisin, perunan, makaronin tai pastan kanssa. Pataruoka on myös parhainta kaveriruokaa: pata keskelle pöytää, kaverit ympärille ja kauhomaan makuja lautaselle!

Pataruokien tekemisen ensimmäinen ohje on, ettei ohjeita ole. Pataan voi heittää possunpaloja omenaviipaleiden kanssa, potkanpalan kypsymään Coca-Colassa sipulin ja muiden vihannesten kera tai paistettua jauhelihaa vaikkapa metsästä löytyneiden sienien kanssa.

Eksoottisemman maun saa, kun lisää pataan kokonaisen kanelin, pari neilikkaa ja tähtianiksen. Tumman lihan kanssa lasi punaviiniä tekee terää. Tärkeätä on kuitenkin lisätä aineksia niin, että ruokaa riittää kaikille, maustaa hyvin ja antaa padan muhia pitkään.

Tämä pata on tehty kaupan ikuisesta tarjoustuotteesta, (marinoiduista) lihasuikaleista. Lopputulos yllätti tekijänsäkin. Hyvää tuli!

Lue lisää

Curry-katkarapupasta on edullinen herkku

Pasta on helppo ruoka, jota voi tuunata tuhannella tavalla. Pastaa voi keittää ison kattilallisen ja kokata sen seuraksi pari erilaista kastiketta kavereiden tai perheenjäsenten maun mukaan. Yksinkertaisimmillaan pastasta voi nauttia öljyn tai voin ja valkosipulin kanssa. Pasta sopii vaikka valmiin paseeratun tomaatin kanssa tai sienien seuraksi. Yrteillä voi antaa pastaruualle oman säväyksen: timjami, basilika, korianteri tai persilja – pasta pitää kaikista!

Suosituin pasta meidän perheessä on ehdottomasti currylla maustettu katkarapupasta. Sen valmistaa samassa ajassa kuin spagetti kypsyy – kahdeksassa minuutissa. Tässä resepti kuudelle nälkäiselle, annoshinnaksi tulee yksi euro ja 15 senttiä.

Lue lisää

TATSI – Työnhakuvideo

Onko vaikea löytää työpaikkaa? Tuntuuko että hakemuksesi katoavat mustaan aukkoon? Tällä videolla saat konkreettisia vinkkejä avuksi työnhakuun. TATSI hankkeen Jukka Erätuli ja Olli Ohvo toimivat muun muassa työhönvalmentajina. He jakavat oppimiaan asioita rekrytoijilta sekä työnhakijoilta tiivistetysti tässä n. 45 minuuttia kestävässä videossa.

Tuunaa makaronilaatikko!

Kaupassa valmis makaronilaatikko maksaa 2,25 euroa. Samalla hinnalla saat itse tehtyä kuusi kertaa enemmän. Tässä ohjeessa käytetään soijarouhetta, mutta lihansyöjät voivat vaihtaa soijan jauhelihaan.

Riinan soijarouhekastike

2 dl soijarouhetta 2 porkkanaa
(pala paprikaa) 1 pieni sipuli 2 valkosipulinkynttä 1 dl kaurakermaa tai tomaattipyrettä hieman öljyä ripaus mustapippuria jotakin yrttimaustetta, esim. basilikaa suolaa Laita soijarouhe pieneen kippoon ja lisää vettä sen verran, että vesi suunnilleen imeytyy rouheeseen. Soijarouheen turvotessa kuumenna kasarissa tilkka öljyä ja pilko kaikki kasvikset. Kääntele kasvispaloja tai -suikaleita jonkin aikaa … Lue lisää

Riinan pannukakku puurontähteistä

1 l maitoa (myös soija- ja kauramaito käyvät hyvin) 5 dl vehnajäuhoja (osan voi korvata grahamjauholla terveellisyyden ja maun parantamiseksi) 1 dl soijajauhoa ½ dl sokeria 2 – 3 dl manna-, ohra- tai riisipuuron loppuja 1 tl leivinjauhetta 2 tl kardemummaa 1 – 2 tl vaniljasokeria Sekoita kuivat ainekset kulhossa. Kaada maito isompaan kulhoon ja … Lue lisää

Leenan vastaanottovuoka vaeltajalle

12 kpl hyvän kokoista perunaa 
400g jauhelihaa iso sipuli 200g sian siivua (raitasta kastikelihaa) muutama pippuri suolaa Kuori ja viipaloi perunat, paista jauheliha ja sipuli. Lado uunivuokaan kerroksittain perunaa ja sipuli-jauhelihaseosta, ripaus suolaa, päälimmäiseksi perunakerros. Lado siansiivu viipaleet päällimmäiseksi ja nesteeksi pannun huuhdeliemi tai jos on jäänyt tähteeksi jotain ruskeaa kastiketta , se sopii hyvin … Lue lisää

Ukin kalapyttäri

Edullinen ja helppo. Ei ruotoja. loraus öljyä tai nokareet voita seitä 400g(2-3 hengen) pussi pakasteherneitä keskikokoinen sipuli Perunamuussi 1 kg muusiperunoita maitoa suolaa ja pippuria Sulata pakastesei mikrossa mutta varo ettei se ala kypsyä. Kuori ja pilko sipuli pieneksi. Pese ja kuori perunat. Kuullota paistinpannussa sipuleita tilkassa öljyä tai voita. Lisää kohmeinen sei pieninä paloina. … Lue lisää

Leenan nopea jälkiruoka

Pistä kattila levylle ja siihen noin 100 gramma (yksi lasillinen) voita. Kun se on sulanut, nosta kattila liedeltä ja lisää siihen tässä järjestyksessä välillä sekoittamatta: 2 lasillista sokeria, 3 lasillista piimää, 5 lasillista vehnäjauhoja ja 1 teelusikallinen soodaa (pyöräytä jauhojen sekaan). Sitten kaikki nopeasti sekaisin puuhaarukalla ettei muodostu sitkoa. Levitetään uunipannulle ja päälle mitä kotona … Lue lisää

Maailman helpoin papuwokki

1 tlk kidneypapuja (säilyke) kasviksia: esim. sipuli, porkkana, kesäkurpitsa, öljyä suolaa ja / tai soijakastiketta, pippuria, yrttimausteseosta Pilko kasvikset ja kuullota niitä melko runsaassa määrässä öljyssä wokkipannulla. Lisää lävikössä huuhdotut kidneypavut ja käännä levyä pienemmälle. Lisää mausteet ja hauduttele vielä hetken ajan. Tarjoa riisin, ohran, couscouksen tai keitettyjen perunoiden kera.

Riinan linssikasviskeitto

250 g punaisia linssejä 3-4 isoa perunaa 1-2 porkkanaa 1 sipuli pari valkosipulinkynttä tölkki paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa 1/2 purkkia kaurakermaa tai kookosmaitoa mausteeksi esim. inkivääriä ja curryä sekä pari laakerinlehteä suolaa Pilko kasvikset. Laita kattilaan sopivasti vettä, linssit, kasvikset ja laakerinlehdet. Keitä noin puoli tuntia. Lisää välillä vettä, jos tarpeen. Lisää paseerattu tomaatti, curry, … Lue lisää

Katrin punajuuripihvit

n. 2-3 isohkoa punajuurta n. 1-2 isohkoa porkkanaa 1 sipuli 400 grammaa kalkkunan tai kananpojan jauhelihaa suolaa, pippuria, lipstikkaa (kourallinen tuoretta persiljaa tai muita yrttejä) – raasta juurekset karkeaksi raasteeksi – purista liika neste pois ja ota se talteen – silppua sipuli (ja persilja) – sekoita joukkoon raaka jauheliha – mausta Raastetta ja jauhelihaa on … Lue lisää

Tiinan raejuustoinen omenaherkku

purkki raejuustoa
 omena 
(vaniljasokeria)
 sokeria
 kanelia Kuori ja lohko omena. Sekoita lohkot raejuustoon. Mausta sokerilla ja kanelilla. Jos kaapissa on, niin voit lisätä myös hyppysellisen vaniljasokeria mukaan. Siinä se!

Tiinan paahtokasvikset

perunoita punajuurta porkkanaa sipulia paprikaa timjamia suolaa pippuria Voitele uunipannu öljyllä ja lämmitä uuni +200 asteeseen. Pese ja kuori tuoreet kasvikset. Leikkaa kasvikset viipaleiksi ja asettele ne uunipannulle. Mausta kasvikset suolalla ja rouhitulla pippurilla, ripottele kuivattua timjamia myös. Lorauta kasvisten päälle hieman öljyä. Paista kasviksia tunnin verran. Päällimmäisistä kasviksista tulee mukavan rapsakoita. Voit valita listasta … Lue lisää

Marjon broilerivokki

1-2 rasiaa broilerisuikaleita 1-2 pussia vokki tai muita vihanneksia 1-2 tlk kookosmaitoa 2-3 dl riisiä muutama luumu, omenalohkoja mausteita maun mukaan Ruskista broiskut vokissa, lisää muut aineet, anna hautua kypsäksi pienellä lämmöllä. Ainemäärät riippuu syöjämäärästä, kokeilemalla oppii.

 Alennustuotteilla tosi edullinen ruoka. Marjo Kari

Tiinan jokapaikan kastike

purkki kermaviiliä valkosipulia (ehkä 1 kynsi) murskattuna hieman pippuria hieman suolaa Ainekset sekoitetaan keskenään purkissa ja tarjoillaan siitä. Näin vältämme tiskiä. Käytä vaikkapa keitettyjen perunoiden kanssa. Jos on rahaa ostaa lihaa, niin sopii se lihankin kanssa. Jos ostat makkaraa, niin laita kastikkeeseen loraus sinappia ja sekoita joukkoon. Valkosipulin voi jättää poiskin.

Tiinan punajuuripihvit

Tämä on klassikkoresepti. keitettyjä ja kuorittuja punajuuria kananmunaa vehnä-/graham-/ruisjauhoja lautasen pohjalle suolaa (1 tl) pippuria (hieman) öljyä paistoon Viipaloi punajuuret reiluiksi (n. 0,5 cm) viipaleiksi. Sekoita jauhoihin rouhittu pippuri ja suola. Vatkaa kananmuna kupissa ja lisää siihen hieman vettä. Kuumenna paistinpannu ja lisää siihen öljyä. Kasta punajuuriviipaleet kananmunaan, sitten kierittele jauho-suola-pippuriseoksessa ja sen jälkeen laita … Lue lisää

Leenan lohisoppa

Kuori ja lohko reilu kilo perunoita. Laita ne kiehumaan ilman suolaa, vettä sen verran että lohkot juuri peittyy. Keitä perunat kypsäksi. Kaada vesi melkein kaikki pois. Lisää maitoa sen verran että lohkot reilusti peittyvät. Lisää 1 hienonnettu sipuli. Kun maito kiehuu, lisää 2 purkkia säilykelohta liemineen. Lisää muutama pippuri ja suolaa maun mukaan. Jos löytyy … Lue lisää